Russisk verdensmester på tilbagetog i homo-sag

Det er tydeligvis nemmere at vinde guld i stangspring tre gange ved VM og to gange ved OL, end det er at balancere sine synspunkter, så de både tilfredsstiller publikum hjemme i Rusland og det internationale sportssamfund.Den russiske stangspringer Yelena Isinbayeva havde åbenbart ikke regnet med, at hendes udtalelser om bøsser og lesbiske i den grad ville blive et problem. Fredag gik hun således ud og forsøgte at forklare, at hun var blevet misforstået på grund af sit dårlige engelsk.

Torsdag havde hun udtrykt sin utilfredshed med de to svenske atleter, højdespringeren Emma Green Tregaro og sprinteren Moa Hjelmer, der var stillet op til VM med deres negle lakeret i regnbue-farverne i sympati med bøsser og lesbiske og for at protestere mod de russiske love, der forbyder oplysning om homoseksualitet til unge under 18 år.

- Det er mangel på respekt over for vores land. Det er mangel på respekt over for vores borgere, fordi vi er russere. Måske er vi anderledes end europæere og andre folk fra forskellige lande.

- Vi er normale, almindelige mennesker, vi lever drenge med piger, piger med drenge... sådan har det altid været.

- Vi har aldrig haft den slags problemer her i Rusland, og det vil vi heller ikke have fremover, sagde stangspringeren, der er utroligt populær blandt sine landsmænd.

Efterfølgende har mange atleter taget afstand til russeren. Blandt dem den britiske syvkæmper Louise Hazel, Commonwealth-guldvinder i 2010, der mener, at Isinbayeva ikke længere hverken kan være ambassadør for ungdoms-OL eller borgmester for den olympiske landsby ved vinter-OL i Sochi næste år.

- Det er vigtigt, at IOC ser nærmere på, hvad hun sagde, og overvejer, om det er i tråd med deres værdier og holdninger, sagde Hazel til BBC.

Isinbayeva forsøgte fredag at trække i land.

- Engelsk er ikke mit modersmål, og jeg er blevet misforstået. Det, jeg ville sige, var, at folk skal respektere andre landes love, især når de er gæster i et andet land. Men lad mig gøre det klart, at jeg respekterer andre atleters synspunkter, og lad mig slå fast, at jeg er imod enhver form for diskrimination af homoseksuelle mennesker på grund af deres seksualitet, lyder det nu fra Isinbayeva i et pressemeddelelse, som det internationale atletikforbund IAAF har sendt ud.

 

Dagens Gossip