Rygter om bivirkninger skræmmer piger fra livsvigtig vaccine

HPV-vaccinen kan redde liv, men falske rygter om bivirkninger skræmmer nu flere piger fra at gennemføre behandling.

Det oplyser Kræftens Bekæmpelse, der har fået adskillige henvendelser fra praktiserende læger.

Deres patienter vil enten ikke have vaccinen, der gives over tre indsprøjtninger, eller de stopper før den tredje behandling.

Bekymringen gælder ikke kun den enkelte pige, som forøger sin risiko for at få livmoderhalskræft.

- Det er rigtig vigtigt, at mange piger bliver vaccineret, for så kan vi stoppe smittespredningen i befolkningen, så vi når meget længere ud, siger Iben Holten, overlæge og projektchef i Kræftens Bekæmpelse, til Nyhedsburauet Newspaq.

I Kræftens Bekæmpelse understreger man, at de få bivirkninger, der er, ikke er alvorlige. Og at historierne om ligefrem dødelige bivirkninger ved HPV-vaccine simpelthen er falske.

Rygterne er ofte bygget på anmeldelser af vaccinen, hvor bivirkningerne slet ikke stammer fra det, der er i de tre sprøjter, men fra en anden underliggende sygdom.

- Et eksmpel er et tilfælde i England døde efter en vaccine, men det viste sig, at hun havde udbredt cancer. Det var den der dræbte hende og ikke vaccinen, understreger Iben Holten.

Vaccinen er hele tiden overvåget og man har lavet adskillige forsøg, der kun viser helt almindelige bivirkninger ved HPV-vaccinen. Der er tale om udslæt, hovedpine og lignende. De alvorlige bivirkninger er meget, meget sjældne, lyder det.

- Alle vacciner er forbundet med bivirkninger. Vaccine er jo vævsfremmed stof, så der er en risiko for, at man får en allergisk reaktion. Det sker meget sjældent. Sammenlignet med andre vacciner må man sige, at HPV-vaccinen er meget sikker, udtaler Palle Valentiner-Branth, afdelingslæge i Afdeling for Infektionsepidemiologi, Statens Serum Institut i en pressemeddelelse fra Kræftens Bekæmpelse.

Iben Holten synes ikke, rygtesprederne kan være bekendt at udtale sig offentligt om emnet.

- Jeg ved ikke, hvor de har de oplysninger fra. Og så har jeg lyst til at sige, at det faktisk er meget synd, at de prøver at hindre, at nogle piger får vaccinen. For nogle vil jo så ende med at få forstadier eller livmoderhalskræft. Og det er synd, de skal døje med det på grund af nogle rygter, slutter overlægen.

Vaccinen mod livmoderhalskræft er gratis for kvinder under 25 år indtil den 1. juni.

 

 

Dagens Gossip