Rystede forældre frygter nyt børnehaveforslag i Fredericia

Det er et alvorligt skred, at forældre skal passe børn i daginstitutioner.

Sådan lyder det fra Lars Klingenberg, formand for Forældrenes Landsforening (FOLA), der repræsenterer forældre til børn i daginstitutionerne.

- Det er en voldsom glidebane, der tilsidesætter alt, hvad vi har opbygget i dette samfund om kvalitetspasning, siger han til Newspaq.

Fredericia Kommune har som frikommune fået grønt lys fra regeringen til at lade forældre passe børn i daginstitutioner.

Forsøget vil gøre det muligt for forældrene at få udvidet åbningstiderne i institutionerne ved selv at stå for pasningen i ydertidspunkterne. Men projektet møder skarp kritik fra FOLA.

- Forestil dig, at dit barn om morgenen skal afleveres til en forælder, som du og barnet ikke kender og føler sig tryg ved? Der kommer ikke kvalitet i institutionerne, hvis det er forældre, der skal stå for pasningen, siger Lars Klingenberg.

Han mener, at man med dette initiativ kan skyde en hvid pil efter alt, hvad der hedder forældre-samarbejde. Fremover handler det kun om forældre-arbejde, siger FOLA-formanden.

- Det her handler ikke om lyst eller frivillighed. Det handler om, at forældre får stillet pistolen for panden: Vil du have passet dit barn, så må du selv gøre det. Det må være en kommunal opgave at tilbyde pasning, så forældrene kan passe deres arbejde - også tidligt om morgenen, siger Lars Klingenberg.

Han mener, at lønmodtagernes fleksibilitet på arbejdsmarkedet bliver stadig mere indskrænket samtidig med, at pasningstilbuddene bliver dårligere.

- Vi ser indskrænkede åbningstider, vi ser øget grad af ferielukning og løsrevne lukkedage. Det går den stik modsatte retning, siger han.

Det er Indenrigsministeriet, der har givet Fredericia Kommune grønt lys til at lade forældrene indgå som en del af børnepasningen.

I FOLA vil man nu rette henvendelse til indenrigsminister Margrethe Vestager.

- Vi vil spørge, om det virkelige kan være rigtigt, og om alle de juridiske aspekter er klarlagt. For hvem har ansvaret, hvis der sker noget i institutionen. Vi har lige haft en lang og kedelig diskussion om pædofili, som jeg nødig vil åbne, men der er mange ubesvarede spørgsmål, lyder det.

Den forældrearrangerede pasning i Fredericia Kommune kan formentlig sættes i gang efter 1. juli i år.

Forsøget er en del af den såkaldte frikommuneordning, hvor Fredericia Kommune og otte andre kommuner kan søge om dispensation fra statslige regler i et forsøg på at udnytte de kommunale ressourcer bedre.

 

 

Dagens Gossip