S-borgmestre: Reform tømmer vores pengekasser

En række socialdemokratiske borgmestre forsøger nu at råbe børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) op på dagen for de første politiske forhandlinger om regeringens reform af folkeskolen.

Borgmestrene frygter, at målsætningen om at øge antallet af undervisningstimer vil dræne kommunekasserne, skriver Information.

En opgørelse fra Danmarks Lærerforening, baseret på oplysninger fra UNI-C og Ministeriet for Børn og Undervisning, viser nemlig, at det øgede antal undervisningstimer koster dyrt.

Eksempelvis vil Silkeborg Kommune mangle omkring 32,3 millioner kroner om året for at nå regeringens nye timetal.

- Det er udfordrende, at vi kan se frem til at skulle finde så mange penge i vores budget, siger Hanne Bæk Olsen (S), borgmester i Silkeborg Kommune, til Information.

- Vi har kun den samme sum at arbejde med, så når vi skal øge udgifterne det ene sted, skal vi sænke dem et andet sted, tilføjer hun.

Regeringen har indtil videre mørklagt økonomien i folkeskoleudspillet, men en del af finansieringen skal findes gennem overenskomstforhandlingerne mellem Kommunernes Landsforening og Danmarks Lærerforening, så lærerne får mere undervisningstid.

I Holstebro Kommune har borgmester H.C. Østerby (S) svært ved at se, hvordan han skal finde de 19,2 millioner kroner, der ifølge beregningerne mangler i kommunens budget.

- Det er jo ikke penge, vi kan finde her og nu. Alle ved, hvor hårdt vi er spændt for i kommunerne med smalhals, så langt øjet rækker, siger H.C. Østerby.

I Næstved Kommune mangler borgmester Carsten Rasmussen (S) ifølge opgørelsen 20,9 millioner kroner.

- Det er klart, at de penge er ikke nogle, vi kan finde i de kommunale budgetter. Hvis vi skal finde den slags penge, bliver det på handicap- eller ældreområdet, og der ligger vi i forvejen absolut ikke i top i servicen, siger han.

Peter N. Allerup, professor ved Aarhus Universitet, forventer dog, at kommunerne vil finde midlerne.

- I øjeblikket vil folkeskoleområdet blive prioriteret meget højt i kommunerne. Der kommer så store omvæltninger ind ad døren for både elever og lærere, og derfor vil der være politisk velvilje til at finde midlerne, vurderer han.

Børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) mener, at borgmestrene bør have tålmodighed, da forhandlingerne slet ikke er færdige endnu.

/ritzau/

 

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip