S: De borgerlige brugte over 100 milliarder kroner i august

Ifølge Socialdemokraterne er de fire borgerlige partier i forbindelse med deres sommergruppemøder, der blev holdt i august måned, kommet med forslag, som samlet set giver udgifter for mere end 100 milliarder kroner.

Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke (S), mener, at de mange forslag, der blandt andet dækker over forslag om afskaffelse af registreringsafgiften til skattelettelser til erhvervslivet, vil ramme velfærden.

»Vi er oppe at runde 100 milliarder kroner uden nogen som helst samling eller anvisning af, hvor pengene skal komme fra. Det er en rodebutik, og det er en meget, meget dyr rodebutik, og der er kun et sted, man kan placere regningen, og det er i nedskæringer af vores velfærd,« siger Magnus Heunicke.

Det er Socialdemokraternes Analyse- og Informationsafdeling, der har gennemgået de forskellige politiske udspil fra blå blok og sat to streger under det samlede resultat, som ifølge partiet beløber sig på omkring 107 milliarder kroner.

De forskellige udgifter baserer sig hovedsagligt på partiernes egne beregninger eller tal fra Finansministeriet. Den største post er ifølge Socialdemokraterne Liberal Alliances forslag om ingen indkomstskat af de først tjente 7.000 kroner, der fordrer et finansieringsbehov på godt 40 milliarder, mens for eksempel de Konservatives forslag om en udvidelse af håndværkerfradraget løber op i 4,5 milliarder kroner.

Spørgsmål: Magnus Heunicke, Venstre og Konservative har blandt andet peget på nulvækst i den offentlige sektor som en måde til finansiering, så er der vel også anvist et sted, hvor man kan hente penge?

»Det er vidt forskellige forslag, partierne kommer med, og hvis de så siger, at det er nulvækst, der skal finansiere det her, så synes jeg, de fire partier skal sætte sig sammen og blive enige om det og så fortælle danskerne, hvor der skal skæres ned,« siger den politiske ordfører.

Spørgsmål: Men man kan vel heller ikke skære blå blok over en kam? Det findes også ting i rød blok, som Enhedslisten gerne vil have gennemført, men som ikke kan lade sig gøre, fordi regeringen vil noget andet?

»Det er rigtigt. Vi er placeret i midten af dansk politik, hvor vi forhandler en del med venstrefløjen, men også en del med højrefløjen, og det kan man se konkret hver dag. Jeg mener, vi har fået Danmark tilbage på sporet, og der er et stemningsskift i økonomien, efter vi har gjort de ting, som vi mener er nødvendige, for at få Danmark tilbage på sporet og betale de regninger, som Lars Løkke Rasmussen (V) forlod,« siger Magnus Heunicke og uddyber:

»Vi har lavet en plan for Danmark frem til 2020 over, hvordan samfundet skal udvikle sig, og hvordan velfælden og vores arbejdspladser skal udvikle sig. Den plan har vi ikke fået fra Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance. Vi har bare fået en masse meget, meget dyre løfter uden anvisninger af finansiering. Hvis Løkke vil være chef for den rodebutik, så synes jeg, han skal til at få styr på den,« siger han.

 

Dagens Gossip