S: Flygtninge skal bidrage til samfundet

Socialdemokraterne glæder sig over Dansk Folkepartis opfordring til et nationalt kompromis om flygtningepolitikken.

Men når det kommer til det konkrete indhold af et sådant nationalt kompromis, er de to partier et stykke fra hinanden, lader Socialdemokraternes udlændingeordfører, Dan Jørgensen, forstå.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, er nemlig ifølge Berlingske indstillet på at lade flere flygtninge komme til Danmark. Men det skal ske på den klare betingelse, at de indlogeres på statscentre og rejser hjem igen, når de kan.

- Vi er ikke umiddelbart tilhængere af idéen om centre. Vi synes, at det er vigtigt, at de her mennesker bidrager i stedet for at være omkostningskrævende, siger Dan Jørgensen.

- En flygtning, der har et arbejde, er bedre hjulpet selv, og det er også bedre for samfundet, at vedkommende tjener penge og betaler skat i stedet for at være på overførsel. Så her finder vi nok ikke lige Dansk Folkeparti, tilføjer han.

Dansk Folkepartis ønsker også, at flygtninge kun skal være i Danmark, indtil forholdene i deres hjemland er fredelige igen.

- Vi må træffe det skelsættende valg, at vi ikke vil flytte flygtninges tilværelse livsvarigt her til Danmark, siger Thulesen Dahl til Berlingske.

- Det er også vores holdning, at udgangspunktet er, at det selvfølgelig er midlertidigt, når man kommer til Danmark som flygtning. Men det er ikke det samme som at sige, at man ikke kan bidrage til samfundet, mens man er her, siger Dan Jørgensen.

Som reglerne er i dag, kan flygtninge få permanent opholdstilladelse efter fem år, hvis de opfylder de almindelige betingelser. Efter otte år kan de få permanent opholdstilladelse efter særlige betingelser.

Ifølge Dan Jørgensen mener Socialdemokraterne, at de nuværende regler er udmærkede.

Han er dog sikker på, at der er mange områder, hvor Folketingets partier må kunne blive enige, hvis alle er indstillet på at flytte sig, og han håber, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil indkalde til forhandlinger.

- Jeg kan ikke se, hvorfor Lars Løkke ikke skulle gøre det, når begge sider af folketingssalen ønsker det, siger Dan Jørgensen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip