S: Ingen fri adgang til velfærdsydelser

Der kommer ikke fri adgang til de sociale ydelser i Danmark som følge af, at EU-borgerne nu har ret til børnepenge fra dag et, når de flytter til Danmark for at arbejde.

Det slår Socialdemokratiet nu fast, efter flere borgerlige partier onsdag kritiserede den lovændring, som giver EU-borgere adgang til den danske børnecheck fra den dag, de kommer til landet.

De frygter, at lovændringen vil brede sig til andre sociale ydelser, som for eksempel folkepensionen. Men det er en usaglig kritik, lyder det fra Socialdemokratiet.

- Det vil jeg godt afvise. Det kan ikke komme på tale, for der er ikke andre ydelser i Danmark som er baseret på et lignende princip om gradvis optjening. Derfor har den her afgørelse ikke betydning for andre ydelser, siger skatteordfører Thomas Jensen (S) til Ritzau.

Lovændringen gør op med det optjeningsprincip, som i januar 2012 blev indført af VKO-regeringen. Princippet betød, at EU-borgere først efter to års arbejde i Danmark fik ret til den fulde børneydelse.

Men den ordning er i direkte strid med EU's såkaldte sammenlægningsprincip om koordinering af sociale sikringsordninger. Derfor bliver praksis nu ændret med øjeblikkelig virkning efter ordre fra EU-Kommissionen.

Men loven skulle aldrig have været indført til at starte med, mener Thomas Jensen.

- Det her er endnu et eksempel på, at det sejlede fuldstændigt dengang Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti havde magten i Danmark. De har ikke tjekket om den her lov havde hold i EU, siger Thomas Jensen og fortsætter:

- Det er pinligt og grænsende til lovsjusk, at den tidligere regering ikke har tjekket det her, og nu står vi så med problemet.

Børne- og Ungeydelsen koster årligt staten omkring 17 milliarder kroner, siger Thomas Jensen. Merudgiften for ydelser til EU-borgere vil udgøre 15 millioner om året fra 2014.

/ritzau/

 

Dagens Gossip