S-minister: Vi skal stå ved dagpenge-aftale

Regeringen står med "kæmpestore udfordringer", fordi dagpengeperioden til nytår halveres fra fire til to år.

Det erkender beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) lørdag over for 800 partifæller på Socialdemokraternes kongres i Aalborg. Her har dagpengeperioden domineret debatten.

Mette Frederiksen fastslår dog samtidig, at Socialdemokraterne ikke vil svigte aftalen med de øvrige regeringspartier - De Radikale og SF - om at gennemføre en halvering af dagpenge fra fire til to år til nytår.

- Vi stemte imod forkortelsen af dagpengeperioden. Men vi fik ikke 90 mandater. Og nu står vi socialdemokrater selvfølgelig ved de aftaler, vi har lavet med vores regeringspartnere, fastslår Mette Frederiksen.

Dermed tager hun til genmæle mod LO's formand, Harald Børsting, som fredag gik imod to års dagpengeperiode og fordoblingen af genoptjeningsperioden fra et halvt til et helt år, der er en del af regeringsgrundlaget.

Der er otte ledige for hver job, så der er brug for at ændre på dagpengereglerne lød det fra Børsting. Men der bliver ikke pillet ved aftalen om dagpengene i regeringsgrundlaget, siger Mette Frederiksen:

- Jeg bliver nødt til at sige helt stille og roligt: Forudsætningen for for at danne regering, tage beslutninger og skabe resultater er, at man stadig lever op til regeringsgrundlaget, hverken mere eller mindre.

Flere partifæller kritiserede partitoppen for at gøre for lidt for de udsatte ledige, men Mette Frederiksen høster bifald for at fastslå, at regeringen vil skabe flere job og genskabe 1990'ernes aktive arbejdsmarkedspolitik, hvor ledige aktiveres hurtigt.

Derfor har regeringen afsat penge på finansloven til at uddanne ufaglærte, påpeger Mette Frederiksen.

- Tænk hvis al den energi, der i dette lille land bliver brugt på at diskutere ydelser, i stedet bliver brugt til, at flere i fremtiden får et stærkere fundament at stå på, siger Mette Frederiksen til kritikerne.

Hun mener, at der venter regeringen enorme udfordringer på arbejdsmarkedet efter den borgerlige regering, fordi trekvart million danskere står uden for arbejdsmarkedet.

- Vores arbejdsmarked skal åbnes op for 750.000 voksne danskere, som i dag står udenfor. Det skal også åbnes for alle dem, som lige nu er ramt af krisen. VK-regeringen vedtog en hård indfasning af sin reform, siger hun.

 

Dagens Gossip