S og R: Der bliver ikke skåret i kontanthjælp

Danskerne skal både spare på kontanthjælpen og hjælpe folk på offentlige overførsler individuelt. Nogle skal have en uddannelse, andre skal skubbes i gang, mens nogle skal hjælpes igennem sygdom.

Det siger Socialdemokraternes beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen, der dermed afviser at skære i kontanthjælpen, sådan som kollegaen Joachim B. Olsen fra Liberal Alliance har foreslået.

Ikke blot udlændinge, men 200.000 danskere arbejder for under 130 kroner i timen, påpeger han, efter Jyllands-Posten har offentliggjort tal, der viser, at 27 procent af udlændinge arbejder for under 130 kroner i timen mod kun 10 procent af danskerne.

- Det kan svare sig at investere i mennesker. Jo flere vi får i gang, jo flere penge kan vi spare. Samtidig skal vi spare på kontanthjælp. Gaven fra den borgerlige regering til os var en arbejdsmarkedsindsats, som ikke virker, og en tom kasse, siger Leif Lahn Jensen.

Regeringen har talt om at spare mellem 700 millioner og én milliard kroner på kontanthjælp. Venstre ville først spare tre milliarder kroner, men har senere sænket barren til det halve - halvanden milliard kroner.

Men støtten kræver et individuelt skøn, mener den socialdemokratiske ordfører.

- Nogle skal have et rimeligt hårdt og kærligt klap om, at de godt kan komme i gang med det samme. Andre skal hjælpes i uddannelse. Atter andre har problemer med ordblindhed, mens andre skal forbi et socialkontor, siger Leif Lahn Jensen.

- Vi skal have den enkelte meget nemmere i gang end i dag. Gennem 10 års borgerligt styre er disse mennesker smidt ind i nogle kasser, som de skal forholde sig til. Vi får meget bedre folk i gang ved at se på den enkelte, siger Leif Lahn Jensen.

Arbejdsmarkedsordfører for De Radikale Nadeem Farooq afviser også at skære i kontanthjælpen for at få flere i job.

- Det er ikke min kop te at skære i kontanthjælpen. I stedet vil jeg gerne opfordre til, at danskerne gør mere for at komme i betragtning til lavtlønsjob.

- I forbindelse med kontanthjælpsreformen vil vi se, hvordan vi langt tidligere kan få folk i job. Vi skal se på, hvordan vi bruger pengene bedre og klogere, end vi gør nu, siger han.

Regeringen ventes at præsentere sin kontanthjælpsreform i april.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip