S og SF afkræver Løkke svar i sag om ejendomsvurderinger

»Der sidder nogle i Venstres top, som nu må erkende, at de har bremset en løsning med det resultat, at boligejere har betalt for meget i skat. Nu synes jeg, vi er kommet dertil, hvor Lars Løkke Rasmussen må komme på banen og fortælle, hvorfor Venstre i Finansministeriet bremsede for en løsning,« siger Socialdemokraternes skatteordfører, Thomas Jensen (S), som fortsat afventer skatteministerens redegørelse til statsrevisorerne, som ventes inden for nogle måneder.

»Men jeg er bestemt ikke afvisende over for, at vi skal undersøge nærmere, hvad der er sket i denne her sag,« siger han.

Også i SF mener man, at de tre Venstre-mænd har et forklaringsproblem.

»Jo flere oplysninger, der kommer frem, jo mere alvorligt ser det ud for de tidligere Venstre-ministre,« siger skatteordfører Lisbeth Bech Poulsen (SF).

»Venstre må få munden på gled og forklare over for befolkningen, hvorfor der er gået så lang tid, hvis det er korrekt, at de har været bevidste om det her. Som det også er blevet oplyst, var det allerede i 2006, at der blev skrevet til Skatteudvalget, at der ikke var nogen grund til at se på det her,« siger hun med henvisning til, at Berlingske lørdag kunne afsløre, at Kristian Jensen i 2006 skrev til Folketingets skatteudvalg, at »jeg ser intet behov for iværksættelsen af en særlig undersøgelse af forholdene på ejendomsvurderingsområdet«.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger har Skatteministeriet forsøgt at få rejst sagen i Folketingets Økonomiudvalg under den tidligere VK-regering, men den plan blev bremset af Finansministeriet, som angiveligt var modstander af Skatteministeriets plan for at rette op på problemerne med ejendomsvurderingerne. Sagen blev dermed aldrig forelagt Økonomiudvalget.

Problemet med de fejlagtige ejendomsvurderinger skulle ifølge Ekstra Bladet være blevet drøftet mellem toppen af Skatteministeriet og Finansministeriet over flere år, uden at der blev gjort noget ved det.

Ifølge forvaltningsretsekspert Sten Bønsing, lektor ved Aalborg Universitet, er oplysningerne interessante, men de lægger ikke i sig selv ansvar på nogle ministre, vurderer han.

»Det interessante er, hvad meldingerne præcist er gået på, og om man den gang havde en forventning om, at de reformer og initiativer, man havde sat i gang, faktisk kunne løse problemerne,« siger han.

Sten Bønsing vurderer, at de juridiske konsekvenser vil afhænge af, hvad der i øvrigt er af detaljer og oplysninger om sagen.

»Det her i sig selv er overhovedet ikke nok til at drage nogle juridiske konsekvenser, men det kan være det første element i, om man vil interessere sig nærmere for sagen,« siger han.

Rigsrevisionens konklusioner fik onsdag Folketingets statsrevisorer til at rette den næsthårdeste kritik overhovedet muligt – en såkaldt »skarp påtale« mod Skatteministeriets forvaltning, og de understregede, at politiske overvejelser om at ændre en lovgivning aldrig kan begrunde, at gældende lov ikke overholdes.

Berlingske Nyhedsbureau har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Lars Løkke Rasmussen.

 

Dagens Gossip