S tager griske danske banker op i EU

Det socialdemokratiske medlem af EU-parlamentet, Christel Schaldemose, er forarget over, at blandt andet Danske Bank og Jyskle Bank har hævet prisen på de mindste konti.

Det skriver hun i dette læserbrev på dagens.dk:

Nu har både Danske Bank og Jyske Bank besluttet at hæve prisen på deres mindste konti. På den måde presser bankerne samfundets svage ud i kulden. Jeg mener ærlig talt, at en smule solidaritet ville klæde bankerne.

I krisetider fik en række banker store bidrag af staten. Nu nægter bankerne at hjælpe de svageste. Bankernes argument er, at de taber penge på visse kunder. Derfor opkræver de nu 300-400 kroner for at oprette deres mindste konto.

Beløbene er bittesmå i forhold til bankernes samlede virksomhed, men der er åbenbart ikke råd til bare en smule samfundssind hos disse banker.

I dag er en bankkonto en forudsætning for at kunne modtage sociale ydelser fra det offentlige. Når en konto koster penge at oprette, så risikerer vi, at de mest udsatte ikke har råd til at oprette en konto og derfor mister deres eneste indtægt.

Det er dog ikke et rent dansk problem og debatten kører også på EU-niveau. EU-Kommissionen har sagt, at bankerne skal forsøge at begrænse omkostningerne ved at åbne en konto af hensyn til menneskerettighederne.

Men man vil ikke strække sig til, at oprettelsesgebyrerne skal gøres helt ulovlige. Derfor har jeg nu taget kontakt til EU-Kommissionen, for det er simpelthen ikke godt nok. I nutidens europæiske demokratier er alle enige om, at en eller anden form for social understøttelse er en menneskerettighed.

Lige netop derfor må banker ikke have mulighed for at fratage de svageste denne rettighed - det er simpelthen at sparke dem, der ligger ned. Bankernes gebyrer bliver kun mere groteske ved at begrunde dem med, at deres overskud ellers bliver en smule mindre.

Vores samfund er bygget på dyder om, at de bredeste skuldre bærer den tungeste byrde. Hvis bankerne vil være en del af vores samfund og nyde fordelene heraf, så må de i det mindste kunne yde helt små bidrag til fællesskabet. Det er bestemt ikke for meget at forlange.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip