S: Venstre droppede registrering af overvågningskameraer

Skrevet af admin

18/02/2015

Mest læste i dag

Politiet måtte køre rundt i København og lede manuelt efter kameraer på husmure og andre steder for at finde optagelser, der kunne vise attentatmanden fra weekendens blodige skyderi i København, skriver Politiken.

Men det kunne måske være undgået, hvis Venstre og Konservative havde lyttet til et socialdemokratisk forslag om registrering af overvågningskameraer fra 2007.

- Allerede i 2007 tydeliggjorde vi vores holdning, og vi er også i dag klar til at se på en registrering af overvågningskameraerne, siger Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen.

Venstre og Konservative er fadder til den nuværende lovgivning fra 2007, der betyder, at man ikke har pligt til at melde til Datatilsynet, hvis man sætter kameraer op og filmer, eksempelvis foran en virksomhed.

Socialdemokraterne ønskede derimod en sådan meldepligt, siger Bramsen, primært så man kunne sikre, at kameraerne filmede det, de skulle.

Men det ville også have været brugbart, hvis politiet hurtigt skal vide, hvor der er kameraer, lyder det i dag fra ordføreren.

Og derfor kom Socialdemokraterne i forbindelse med behandlingen af lovforslaget i sin tid med et forslag, der kunne sikre, at man skulle melde en opsætning til Datatilsynet.

Det var dog noget, som både Venstres ordfører på området, Karsten Nonbo, og justitsminister Lene Espersen (K) sagde direkte nej til, hvorefter det faldt til jorden.

Socialdemokraterne endte med at stemme for den samlede lovgivning i 2007, men fik tilføjet sine anker i betænkningen, fremgår det af Folketingets hjemmeside.

- Vi blev stemt ned dengang. Og vi har flere gange diskuteret muligheden for at få en registrering og certificering, men det har ikke været vores fornemmelse, at der har været opbakning til det, siger Trine Bramsen.

- Vi er klar til at tage en fornyet drøftelse af det, og hvis de borgerlige partier har ændret holdning, så ser vi positivt på det, siger Trine Bramsen.

Ifølge Politiken er der installeret mindst 500.000 overvågningskameraer. Heraf formentlig over 100.000 alene i Københavns Kommune.

/ritzau/