S vil have etisk hjerte-gråzone på dagsordenen

»I spørgsmål om etiske problemstillinger har vi heldigvis den meget gode praksis her i Folketinget, at vi diskuterer det mellem alle de otte partier, når vi er samlet. Derfor vil jeg tage det her dilemma op, når vi mødes næste gang,« siger Flemming Møller Mortensen.

Fokusset på emnet kommer efter Jyllands-Posten torsdag stillede spørgsmålstegn ved, at det kun er landets læger, der må vurdere, at livreddende førstehjælp ikke er hensigtsmæssigt til trods for, at de sjældent er til stede på plejehjemmene.

Hos de Konservative kalder sundhedsordfører Benedikte Kiær (K) det »molboagtigt«, at vejledningen, der skal præcisere brugen af hjertestarterne, hidtil har været mere end et år forsinket.

»Jeg kan ikke forstå, hvorfor at han (Flemming Møller Mortensen, red.) mener, at det er meget vigtigt, at få det her belyst på et møde. Jeg mener, det er ret simpelt, at man skal respektere det enkelte menneskes ønske. Men hvis der er behov for et møde også for, at sundhedsministeren får rubbet neglene, så deltager jeg gerne i et møde, for det er pinligt, at der endnu ikke ligger noget klart i den her debat,« siger hun.

Hos Ældre Sagen mener man ligeledes, at Sundhedsstyrelsen skal se at få vejledningen gjort færdig. De henstiller til, at man supplerer den eksisterende vejledning med nogle konkrete tiltag, som skal udarbejdes i samarbejde med de instanser, der ved noget om emnet, så man gør den etiske gråzone lettere for plejepersonalet at betræde.

»Det er for tidligt, at sige om vejledningen bliver nok, men man kan opfordre Sundhedsstyrelsen til, at de ser at komme ud af starthullerne og leverer et forslag, som de forskellige parter - både personalet og de ældre - får god tid til at gennemgå. Og hvis det så viser sig, at vejledningen ikke er tilstrækkelig, må vi opfordre til, at man får skærpet den ved ændringer af loven,« siger Olav Felbo , der er chefkonsulent i Ældre Sagen.

 

Dagens Gossip