Så forkerte er meningsmålingerne

Netop nu omtales den ene meningsmåling efter den anden i medierne, men reelt er mange af dem så usikre, at de slet ikke kan bruges til at sige noget om, hvem der vinder valget.

Det skriver Søndagsavisen.

-Det er ofte meget svært at tage et enkelt fald eller en stigning i en meningsmåling og så sige noget entydigt om det, hvilket medierne ofte gør. Den statistiske støj er simpelthen for omfattende, siger Peter Dalgaard, professor i statistik på Copenhagen Business School.

Den 10. maj offentliggjorde analysebureauerne Voxmeter, Norstat og Wilke hver deres meningsmåling. Her blev partiet Alternativet målt til henholdsvis 0,9 procent, 1,7 procent og 2,7 procent af stemmerne. Altså en vælgertilslutning, hvor det bedste resultat er tre gange højere end det laveste.

Den mest omfattende måling var Norstats med 1.720 respondenter, der gav en opbakning til Alternativet på 1,7 procent. Og her kan resultatet for Alternativet stadig svinge med 0,6 procentpoint hver vej. Dermed kan opbakningen til Alternativet være alt mellem 2,3 og 1,1 procent. Og da spærregrænsen er 2 procent, så kan meningsmålingen ikke bruges til at sige noget om, hvorvidt Alternativet kommer i Folketinget eller ej.

Alligevel er der produceret adskillige artikler og tv-indslag på flere meningsmålinger med større usikkerhed, som både har dømt Alternativet inde og ude af Folketinget.

- Jeg ville nok ikke lave sådan en historie. Når jeg ser sådan en artikel på baggrund af sådan en meningsmåling, tænker jeg: Nå, nu igen, siger Peter Dalgaard.

Selvom det kan være så godt som umuligt at sige ret meget om en enkeltstående meningsmåling, er det lidt nemmere at konkludere på et gennemsnit af et stort antal målinger.

- Det er bedre at se på det samlede billede, siger Peter Dalgaard.

Forestiller man sig en meningsmåling, hvor et parti får 25 procent af stemmerne, og hvor 1.000 respondenter har deltaget, kan den egentlige vælgertilslutning svinge mellem 22,3 procent og 27,7 procent. Det kan altså svinge 2,7 procentpoint hver vej.

 

Dagens Gossip