Så lang tid har EU-patentet været undervejs

Mandag har EU's 27 medlemslande givet grønt lys til en af det europæiske samarbejdes længste stridigheder: Et fælles EU-patent med dertilhørende domstol.

Tidslinje for patentstriden:

* 1949: Den franske senator Longchambon foreslår Europarådet at lave et fælleseuropæisk patent. Det bliver ikke til noget.

* 1950: De skandinaviske lande begynder at harmonisere deres patentlovgivninger. Det bliver aldrig fuldført.

* 1959: Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EØS) begynder at udvikle et patentsamarbejde. Det kuldsejler i 1965.

* 1969: Frankrig foreslår et europæisk patent som led i Det Indre Marked. Der er flere runder forhandlinger op gennem 1970'erne og '80'erne, men det bliver ikke til noget.

* 2000: EU-Kommissionen fremsætter formelt forslag om oprettelsen af et EU-patent. Fire år senere falder det til jorden.

* 2009: Svensk EU-formandskab forsøger et kompromis. Det falder til jorden efter spansk-italiensk utilfredshed med, at man ikke kan søge patenter på spansk og italiensk.

* 2011: Polsk EU-formandskab præsenterer kompromisforslag, der lægger hovedsædet for patentdomstolen i Paris. Der indgås også en aftale, der sikrer, at EU-Domstolen er sidste instans i tvister.

* Juni 2012: Dansk EU-formandskab forsøger at bilægge striden ved at placere patentdomstolens hovedsæde i Paris med underafdelinger i London og München. Spanien og Italien deltager ikke i patentsamarbejdet. Aftalen bliver straks undsagt af EU-Parlamentet og kommissionen.

* November 2012: Det cypriotiske formandskab får parlamentets foreløbige opbakning til et kompromis, der lægger det primære ansvar for tvister om EU-patent i den nye patentdomstol, men sikrer, at EU-Domstolen stadig kan spille en rolle.

* Efter medlemslandenes godkendelse ventes EU-Parlamentet 11. december at følge trop. Herefter er det planen, at ordningen skal tages i brug i 2014.

Kilder: Bl.a. www.ipjur.com

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip