Så meget billigere er dit tv blevet

Det viser en gennemgang af forbrugerprisindekset hos Danmarks Statistik fra 2000 til 2014, som Søndagsavisen har foretaget.

I det hele taget er priserne på forbrugerelektronik røget helt i bund. Det bekræfter kommunikationschef i Branchen ForbrugerElektronik, Erling Madsen.

- Vi har aldrig fået så meget for så få penge som nu. Som tommelfingerregel plejer vi at sige, at vi i dag betaler en tredjedel af, hvad vi gjorde for fem år siden. Samtidig er teknikken blevet forbedret betydeligt. Gennem de sidste fem-ti år har vi hvert år kunne få cirka 10 tommer fladskærm mere for samme pris. Det skyldes dels, at der er kommet flere fabrikker, og så er der stor konkurrence på området, siger Erling Madsen til Søndagsavisen.

Desuden nyder de danske forbrugere også godt af den frihandelsaftale, som EU indgik med Sydkorea i 2011, der blandt andet påvirker fladskærme og anden elektronik fra blandt andet giganterne Samsung og LG.

- Frihandelsaftalen betyder, at varer fra Sydkorea er blevet op til 14 procent billigere, fortæller forbrugerøkonom i Nykredit, Johan Juul-Jensen.

Desuden er stærk konkurrence med til at gøre priserne på elektronik yderligere attraktive.

- Der er meget stor konkurrence i hele Norden. Det skyldes blandt andet, at Elgiganten er rykket ind med store varehuse, som er med til at presse priserne ned, fortæller Erling Madsen fra Branchen ForbrugerElektronik.

I samme periode er priserne på teleudstyr – altså fastnet- og mobiltelefoner – også tordnet i bund med et fald på hele 91 procent. Men det er primært et historisk fænomen, vurderer Erling Madsen.

- Markedet var et helt andet, inden smartphones kom til. Dengang skiftede mange deres telefoner ud ekstremt hurtigt – måske hver tredje måned – og Nokia kom med over 50 nye modeller om året. Det gav et stort prispres. Men priserne på smartphones er ikke faldet voldsomt siden 2010, slutter Erling Madsen.

 

Dagens Gossip