Så meget koster et sommerhus

Trods rekordlav rente skal der et pænt greb i lommen til for, at danske familier kan købe sommerhus. Har familien 4.000 kr. ekstra om måneden til at købe for, er det kun muligt at få et gennemsnitligt sommerhus i to af landets kommuner, nemlig Faxe og Lolland.

For at kunne købe et gennemsnitligt sommerhus i de mere populære kommuner som Syddjurs og Frederikshavn skal man have over 6.000 kr. om måneden. Det viser beregninger, som BRFkredit har foretaget for Berlingske Business.

Udgangspunktet for BRFs beregninger er et sommerhus på 70 kvm. De månedlige udgifter er opgjort ved finansiering med bank- og realkreditlån. Hertil kommer ejendomsværdiskat samt grundskyld plus 7.500 kr. om året til vedligeholdelse.

Resultaterne viser meget store forskelle rent geografisk. Den dyreste kommune er Nyborg, og for at kunne købe sommerhuset her skal familien have plads til en øget udgift på lige over 11.000 kr. om måneden.

Pengene til købet af sommerhuset skal familierne ofte finde i feriebudgetterne, og spørgsmålet er, hvor store de er i disse tider, hvor finanskrisen stadig har fat i den danske økonomi.Udlejning letter på økonomien

»Det handler om at finde ud af, hvad sommerhuset skal bruges til. Nogle har en lejlighed i København og vil bruge sommerhuset hele sommeren og så pendle ind til byen. Andre vil blot bruge det til weekender og ferier. Afhængigt af, hvordan man vil bruge sommerhuset, kan økonomien i det ændres. Vælger man for eksempel at leje det ud, vil man få nogle indtægter, der kan gøre den samlede omkostning mindre,« siger cheføkonom i BRFkredit Ulrikke Ekelund.

Cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Lone Kjærgaard fremhæver, at et typisk sommerhus koster, hvad der svarer til to charterture om året.

»Det er markant mindre end før finanskrisen, hvilket både skyldes prisfaldet på sommerhuse og rentefaldet. Et sommerhus kan ting, som charterferien ikke kan – og omvendt. Dog giver et sommerhus en mulighed for en formuestigning – ikke mindst hvis man har en lang horisont,« siger Lone Kjærgaard.Støt fald siden 2007

Priserne på sommerhuse toppede tilbage i slutningen af 2007 og er siden faldet støt. Sidste år dykkede priserne 6,5 pct. i gennemsnit. Det er dog noget mindre end i 2011, hvor faldet var på 9,8 pct. Trods det koster et gennemsnitligt sommerhus på de 70 kvm. stadig mere end dobbelt så meget som ved indgangen til dette årtusinde.

Boligøkonom i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann understreger, at den lave rente og sidste uges yderligere rentefald er med til at holde hånden under sommerhusmarkedet, men det vil ikke få det til at vende rundt.Lille køberinteresse

Det største problem er nemlig ikke, at køberne ikke kan få finansieret deres sommerhusdrøm. Det er snarere, at interessen for at købe er meget lav.

»Danskerne vil hellere polstre sig oven på de store friværdifald, de har været udsat for de seneste år, end at bruge skattelettelser, efterlønspenge og SP-penge til et sommerhus,« siger Lise Nytoft Bergmann.

»Hvor behovet for at købe en helårsbolig kan være svært udsættelig eller ligefrem nødvendig selv i dårlige tider, så er en investering i et sommerhus i langt de fleste tilfælde et luksuskøb, som sagtens kan udskydes på ubestemt tid,« siger Lise Nytoft Bergmann.

 

Dagens Gossip