Så meget løb kan være farligt

Det har tidligere været fremme i undersøgelser, at mange kilometers løb ugentligt kan være farligt for hjertet. Det betyder, at løbere med rigtigt, rigtigt mange kilometer i benene faktisk risikerer at dø tidligere end forventet.

Skeptikere har dog påpeget, at der i undersøgelserne ikke er blevet kigget på disse menneskers livsstil. Om de fx røg, spiste usundt eller havde forhøjet blodtryk. Det skriver Huffingtonpost.com.

Prøv kræfter med 5- eller 10-kilometers løb og meld dig til FEMINAS kvindeløb 2014 på Femina.dk

Her går løbegrænsen


Denne skepsis har fået et forskerhold med Martin Matsumura fra Cardiovascular Research Institute ved Lehigh Valley Health Network i spidsen til at foretage en ny undersøgelse, der har skullet klarlægge, hvem der har ret.

Udgangspunktet har været, at man i de tidligere undersøgelser har konkluderet, at vi ikke bør løbe mere end 32 kilometer om ugen eller løbe med mere end 12 km/t, fordi det ellers gav en øget risiko for at dø tidligt.

Efter at have kigget livsstilen efter hos 3800 løbere, så kunne Martin Matsumura konkludere, at hverken den medicinske baggrund, rygevaner, hjerterisikofaktorer eller brugen af milde smertestillende hos løberne kunne forklare, at de, der løb længst og hurtigt, havde en øget risiko for at dø tidligt.

Få fem tips til at vælge de rigtige løbesko. Læs mere på femina.dk

Sæt tempoet og distancen ned

Martin Matsumura understreger, at det stadig ikke er klarlagt, hvorfor de mange kilometer i højt tempo kan udgøre en fare for helbredet, og det skal der yderligere forskning til at forklare.

Han vil dog på ingen måde fraråde, at man løber, da løbere generelt har et godt helbred. Der skal mere forskning til, før man kan komme med en generel anbefaling af, hvor meget eller hvor lidt man præcist skal løbe for at opnå de største helbredsfordele. Men hvis du løber meget lange distancer hver uge, kan du sandsynligvis med fordel moderere længden på dine ture lidt og ikke løbe mere end to til tre timer om ugen, siger han.

Af Lisbeth Madsen, NewsDesk Aller Media

 

Dagens Gossip