Så ruller Tvind-sagen igen

Efter flere års dvale er der tegn på, at straffesagen mod en håndfuld ledere fra Tvind så småt er ved at vågne igen.

Vestre Landsret har indkaldt Bagmandspolitiets anklager og de tiltaltes forsvarere til et retsmøde 6. maj i Aarhus, og på papiret er det den såkaldte hovedforhandling, der går i gang.

På dommerpodiet vil også sidde tre landsdommere og tre domsmænd, oplyses det i landsretten.

Men spørgsmålet er, hvor langt man når med den efterhånden temmelig gamle straffesag om skattesvig og underslæb for mere end 50 millioner kroner.

Foreløbig har retten nemlig kun afsat denne ene dag til den omfattende sag mod stifteren af skolesamvirket Mogens Amdi Petersen samt Kirsten Larsen, Christie Pipps, Marlene Gunst og Sten Byrner. Alle gemmer sig i udlandet.

Hos Bagmandspolitiet er vicestatsadvokat Erling Vestergaard fåmælt forud for retsmødet.

- Påstanden vil være domfældelse efter anklageskriftet, siger han til Ritzau.

For seks et halvt år siden blev de tiltalte frifundet af byretten i Ringkøbing - på nær Sten Byrner, der fik en betinget straf på et års fængsel for underslæb.

Anklagemyndigheden ankede dommen, men alle forduftede, og kun Tvinds talsmand Poul Jørgensen blev på dansk jord.

Vestre Landsret fandt ham skyldig og straffede ham med fængsel i to år og seks måneder.

Hvad der vil ske under retsmødet i maj, ved forsvareren for Mogens Amdi Petersen ikke.

- I det omfang, de relevante personer møder op, vil sagen køre. I det omfang, de relevante personer ikke møder, skal retten beslutte, hvad der så skal ske, siger advokat John Korsø Jensen.

Han har ikke været i kontakt med sin klient siden 2006, fortæller han. Også myndighederne har haft svært ved at spore de centrale Tvind-personer.

Der har været tip om, at de forsvundne er blevet set på Malta i Middelhavet, i Venezuela i Sydamerika, i Mississippi i USA og Zambia i Afrika.

Kun Marlene Gunst er det lykkedes at forkynde den såkaldte ankemeddelelse for personligt. Det skete, da hun på et tidspunkt mellemlandede i London.

Straffesagen baseres på påstanden om, at der i årene fra 1990 til 1995 blev begået skattesvig og mandatsvig i forbindelse med pengeoverførsler mellem Tvinds humanitære fond til forskellige kommercielle projekter under Tvinds almindelige forretninger.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip