Sådan bruger forskere rock mod smerter

Musik, og måske især rock, kan ud over at løfte humøret muligvis også bidrage til at få eventuelle smerter til at forsvinde, skriver Berlingske.

Et forskerhold fra Amager Hospital er på vej til at finde en noget mere utraditionel metode end hovedpinepiller til at bekæmpe smerter, fremgår det af hospitalets hjemmeside.

»Vi stimulerer patienten med en megastor rock-bashøjttaler, som kan lindre smerter, som ingen andre har formået at fjerne,« fortæller overlæge Peter Michael Nielsen.

Forskerholdet har således opdaget, at det område af hjernen, der opfanger vibrationer fra f.eks. bas, er det samme, som opfanger smerter. Og da vibrationerne fylder mere end smertesignalerne, kan rock-bassen altså fylde området ud og dermed blokere for smertesignalerne.

»Det er der ikke andre, der har fundet på. Derfor tør vi godt kalde det revolutionerende,« siger Peter Michael Nielsen til hjemmesiden.

Specialdesignet musik

De helbredende gevinster ved musik indgår også i projekterne for en række af de nye supersygehuse, som vil blive bygget rundt omkring i landet i de kommende år. På linje med lys, farver, kunst og grønne omgivelser er musikken en del af begrebet »helbredende arkitektur«, der tænkes ind som en naturlig del af det fremtidige byggeri.

Forventningen er, at musikken har en afstressende effekt og kan være smertelindrende i forhold til både akutte og kroniske smerter. Et projekt med specialdesignet musik til behandling er f.eks. udviklet af overlæge Lars Heslet og musikerne Niels Eje og Inge Mulvad Eje og bruges i dag på en række patientgrupper og afdelinger.

 

Dagens Gossip