Sådan kan du blive mere end 70 år

De fleste af os vil gerne leve rigtig længe for bl.a. at følge de yngre generationers liv længst muligt.

Men det har vi naturligvis ingen garanti for.

Udover at have gode gener viser ny forskning dog, at en middelhavsinspireret kost forbedrer dine odds markant for, at du bliver rigtig gammel.

Forskerne bag undersøgelsen, som har været publiceret i tidsskriftet Annals of Internal Medicine, fulgte 10.000 kvinder i 50’erne og først i 60’erne i 15 år.

De kvinder, som indtog en middelhavsinspireret kost med masser af fisk, nødder og grøntsager havde 46 pct. større chance for at blive 70 år uden at have kroniske sygdomme sammenlignet med kvinder, der ikke fulgte denne kost.

3 gode råd til, hvordan du kommer af med fedtet på maven, på Søndag.dk.

Lavere risiko for sygdomme

Tallene for hjertesygdomme, diabetes, brystkræft og kognitive lidelser som demens var generelt lavere hos kvinderne, der indtog middelhavskosten.

Ifølge eksperterne virker kosten beskyttende, fordi den bekæmper betændelsestilstande i kroppen, og disse betændelsestilstande har netop en negativ effekt på alt fra depression til gigt og træthed.

Trænger du en udrensning? Få 10 tips til en detox-kur derhjemme på Femina.dk.

De sunde fedtstoffer og antioxidanter fra middelhavskosten forhindrer altså disse betændelsestilstande og stress i kroppen, og de holder sygdomme væk, forklarer Cécilia Samierer fra Université Bordeaux Segalen, som står bag undersøgelsen.

En middelhavskost består typisk af masser af grøntsager, fuldkorn, nødder, omega-fedtsyrer fra fisk samt olivenolie. Og så spiser man ikke for meget rødt eller forarbejdet kød. Et glas vin et par gange om ugen kan godt anbefales, lyder det fra forskerne.

Af Mia Qvist Scheelsbeck, NewsDesk, Aller Media

 

Dagens Gossip