Sådan kan penge gøre dig lykkelig

»Når det drejer sig om at øge mængden af penge, så har de fleste mennesker anerkendt, at deres egne evner ikke er tilstrækkelige, og det har skabt en hel industri af finansielle rådgivere,« skriver forfatterne og fortsætter: »Men når det kommer til at bruge pengene, så stoler folk som regel på deres egne indskydelser i forhold til, hvad der gør dem lykkelige.«

Ifølge Financial Times kan man trække råd til at skabe lykke i forbindelse med penge ud af bogen.

Du køber for mange ting og ikke nok oplevelser:

Med det massive købepres, der ligger på moderne mennesker med kreditkort og internet ved hånden, så er det let at blive revet med. Men hvis man opdager, at man får mere glæde ud af en middag med venner til 3-400 kroner end en ny iPhone, så ændrer det måske forbrugsmønsteret.

»Forskning viser, at oplevelser giver mere glæde end materielle goder blandt andet fordi oplevelser får os til at føle en tættere forbindelse til andre mennesker,« skriver Dunn og Norton.

Som en hjælp har de formuleret fire spørgsmål, som man kan stille sig selv for at finde de oplevelser, der giver størst glæde.Bringer dette mig sammen med andre mennesker?Vil dette give en historie, som jeg vil fortælle andre?Stemmer denne oplevelse med den person, som jeg er eller som jeg gerne vil være?Er dette en unik oplevelse og noget, som jeg aldrig har prøvet før? Du er mere fokuseret på at købe ting end at skaffe dig tid:

Man skal være opmærksom på, om man bliver for optaget af at spare lidt penge eller tjene lidt ekstra penge.

»Forskning tyder på, at mennesker med flest penge ikke bruger mest tid på behagelige ting. Velhavende mennesker har tendens til at bruge det meste af deres tid på aktiviteter med et relativt højst stressniveau så som shopping, arbejde og pendling,« skriver forfatterne.

Nogle mennesker får deres glæde ved at arbejde i ferien for at tjene ekstra, sidde oppe om natten for at komme først til et slagtilbud eller køre langt for at købe billig benzin. Men ifølge forfatterne bliver de fleste mennesker lykkeligere af at holde deres ferier og komme tidligere hjem til middagen.

Et større og flottere hjem vil gøre dig lykkeligt:

Hvis du tror, at intet kan gøre dig lykkeligere end at flytte op af den ejendomsmæssige rangstige, så har bogen et par andre forslag. To studier viser ifølge bogen, at en opgradering af hjemmet kun spiller en lille rolle for din lykke.

Da forskere fulgte en gruppe tyske boligkøbere af større boliger viste det sig efter fem år, at de alle endte med at angive, at de var lykkeligere i deres forrige hjem. De var ganske vist glade for deres nye hus, men de var ikke gladere for deres liv, og et tilsvarende studie i Ohio gav samme resultat.

»Hvis den største materielle ting i vores liv ikke giver nogen ændring i vores overordnede lykke, så er det måske tid til at gentænke vores grundlæggende formodninger om, hvordan vi bør bruge vores penge,« hedder det i bogen.

Du får for meget af det, du kan lide:

Hvis der er råd til det, så virker det måske dumt at spare på smykker eller dyr vin, som man har lyst til. Men hvis man når det punkt, hvor der er råd til ubegrænsede mængder, så dræber det måske glæden ved det.

»Det er et trist faktum, at jo mere vi udsættes for noget eller oplever noget, jo mindre effekt har det,« skriver de to forfattere og konkluderer, at fri adgang til livets gode ting har en tendens til at underminere glæden ved de små ting.

Rådet er at gøre ting, som man virkelig sætter pris på, til en særlig ting, som man kun giver sig selv med mellemrum. Det vil give en langt større glædesindsprøjtning.

Du investerer for meget i dig selv og ikke nok i andre:

Ifølge Dunn og Norton er det sandsynligt, at du kan gøre dig selv glad ved at gøre andre glade først. I et studie af flere end 600 amerikanere, så brugte de langt den største del af deres budgetter på sig selv. Men personernes lykke kunne relateres til den del af deres budget, som de brugte på andre. Jo mere de brugte på andre, jo lykkeligere mennesker var de, viste studiet.

Men ifølge bogen bliver man ikke nødvendigvis lykkeligere af at give tøj eller penge til en velgørende organisation. Det virker først, når man ser pengene blive brugt, og det er muligt gennem forskellige organisationer at følge med i effekten af sine penge enten som gaver eller som mikrolån typisk i udviklingslande.

 

Dagens Gossip