Sådan pelser vi fjeldaberne

Modstanderne er norske, og de har bare vundet og vundet siden det uafgjorte resultat mod Island i den første gruppekamp. Omvendt har de danske semifinalemodstandere haft en rutsjebane-lignende slutrunde, hvor kun lodtrækningsheld og kølige danske straffesparksskytter har sikret Danmark den overraskende plads blandt de bedste. Men selvom Norge tilmed er viceeuropamestre – og på papiret et bedre fodboldhold – spår den tidligere kvindelandsholdstræner, Peter Bonde, Danmark gode chancer i den nordiske tvekamp.

- Danmark har absolut en mulighed for at gå videre til finalen. Chancerne mod Norge er større, end de var mod Frankrig. Det vil jeg vove at påstå, siger Peter Bonde, der i dag er assistenttræner på herrelandsholdet.

- Vi kommer op mod nogle spillere, der ligner os selv noget mere. Frankrig var hurtigere og mere dynamiske, og de var bedre end os. Vi havde bare det held, der skulle til. Kampen mod Norge bliver mere jævnbyrdig, uddyber han.

Finaleplanen er klar

Hvis Danmark ender med at spille sig i finalen, vil det være en præstation af historiske dimensioner. Ikke alene fordi, at Danmark på kvindesiden aldrig er kommet så langt ved et officielt mesterskab, men også set i lyset af måden, det er sket på.

Først vandt Danmark lodtrækningen mod Rusland om at gå videre fra gruppespillet som den næstbedste af de bedste toere, og i den efterfølgende kvartfinale slap Danmark på næsten uforklarlig vis igennem et insisterende fransk bombardement af afslutninger foran det danske mål. Og efter uafgjort i den forlængede spilletid sparkede de danske mirakel-kvinder sig så i semifinalen. Men det stopper ikke her. Landstræner Kenneth Heiner-Møller har nemlig finaleplanen klar.

- Vi får bolden lidt mere end mod Frankrig, og så kommer vores offensive kvaliteter til udtryk. Norge vil gerne have bolden mest, men det vil vi også, så vi skal være gode til at håndtere de situationer, vi får højt oppe på banen. Vi skal ikke smide bolden for meget væk, for de spiller lynhurtigt og direkte i længderetningen, siger Kenneth Heiner-Møller.

Kynisk tilgang

Peter Bonde forklarer, at de norske kvinder kan meget af det samme som det norske herrelandshold. Det betyder altså, at holdet er godt organiseret, spillerne er fysisk stærke, og så er fodboldkulturen kendetegnet ved en ’meget kynisk tilgang til spillet’. Det er Kenneth Heiner-Møller godt klar over. Derfor kræver han koncentration fra de danske kvinder, hvis det norske fjeld af et forsvar skal betvinges.

- Vi skal have længere angreb og sørge for ikke at blive for utålmodige i vores afslutningsspil. Vi skal sørge for at spille rundt om dem. De giver meget lidt plads væk foran deres forsvar, så det tager tid at få spillet bolden derind. Vi vil få to-tre chancer per halvleg. Dem skal vi være skarpe på, siger Kenneth Heiner-Møller.

Og det lader da også til, at de danske mirakel-kvinder har lyttet til trænerens anvisninger.

- Vi skal spille vores eget spil, og hvis vi så er skarpe foran mål – i begge felter burde det være nok. Vi skal holde godt fast i bolden, og vi skal ikke forære dem noget, for de er gode på deres omstillinger, sammenfatter de tre danske landsholdsspillere, Sine Hovesen, Line S. Jensen og Cecilie Sørensen overfor BT.

De tre piger kigger her lidt nærmere på det norske kvindelandshold:

Profilerne:

- Højrekanten, Caroline Hansen, er en sindssygt god dribler og farlig for ethvert forsvar.

- Målmanden Ingrid Hjelmseth er generelt meget stabil og er også dygtig med fødderne. Hun er god i feltet og har stået rigtigt godt i denne turnering.

- 18-årige Ada Hegerberg, der spiller i Potsdam i Tyskland, er en god angriber. Hun er skarp og har også scoret mål.

- Midtbanemotoren og anføreren, Ingvild Stensland, er en rutineret fodboldspiller, der har været med i mange år.

Styrkerne:

- Norge er mega gode på deres omstillinger. De kommer rigtig hurtigt ned ad banen.

- De har været meget effektive i denne turnering. De har præsteret under hele slutrunden, hvorimod de har været meget svingende op til EM.

- De rider på en bølge af succes. Det kan dog også vise sig at være en svaghed.

Svaghederne:

- De er ikke lige så meget et hold, som vi er. De har ikke et koncept, som de spiller efter. De sparker bare boldene frem, og så håber de, at de fire forreste scorer.

- Norge har ikke mødt modgang endnu i EM-turneringen. De har ikke – som os været bagud i nogle af deres kampe. De føler, de kan gå på vandet.

Fakta: Norske resultater

OL-guld: 2000

VM-guld: 1995

EM-guld: 1987 og 1993

EM-sølv: 2005

EM-Bronze: 1995, 2001, 2009.

 

 

 

 

Dagens Gossip