Sådan stiger huspriserne

I årets første kvartal steg priserne på enfamiliehuse på landsplan med 1,2 pct. Men der er store forskelle landet over, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Den største stigning skete i Region Midtjylland med 2,2 pct., mens husene i Region Hovedstaden kun steg med 1,7 pct.

Ude på resten af Sjælland steg de med 1,3 pct., mens de i Region Syddanmark og Region Nordjylland ligefrem faldt med henholdsvis 0,8 pct. og 0,5 pct.

Hvis huspriserne ses over det seneste år fra 1. kvartal 2012 til 1. kvartal 2013 er priserne på landsplan steget med 2,2 pct.

I Region Hovedstaden er de steget med 4,8 pct. og på resten af Sjælland er de kun steget med 0,8 pct.

Ejerlejlighederne ligger i spidsen for prisudviklingen med en stigning gennem det seneste kvartal på 3,2 pct. på landsplan.

I hovedstaden er de steget med 3,9 pct., og tempoet i prisstigningerne har ligefrem fået Danske Banks cheføkonom Steen Bocian til at frygte, at det går for hurtigt og giver risiko for opbygningen af endnu en boligboble.

Sommerhuse er faldet i pris gennem det seneste kvartal - mest på Sjælland med 5,8 pct. Kun i Nordjylland steg priserne med 0,5 pct.

Danmarks Statistik opgør boligpriserne mere positivt end Realkreditrådet, der kom med tal for en uge siden og havde opgjort husprisudviklingen til et 0,3 pct. over det seneste år og en meget lille stigning over det seneste kvartal.Også ejerlejligheders priser stiger ifølge Danmarks Statistik hurtigere end Realkreditrådet mener.

Danmarks Statistiks tal omfatter alle tinglyste handler, mens Realkreditrådet kun samler tal for boliger, der har været udbudt til salg på internettet og derefter er blevet solgt.

Desuden justerer Danmarks Statistik tallene efter kvaliteten af de udbudte boliger fra kvartal til kvartal, så boligøkonom Lise Nytoft Bergmann hælder mest til at anse tallene fra Danmarks Statistik for mest pålidelige.

 

Dagens Gossip