Sådan vælger EU-Kommissionen ny formand

Selv om der er mere end et år til næste valg til Europaparlamentet og den efterfølgende udskiftning af EU-Kommissionen og EU-præsidenten, er der i Bruxelles og de øvrige EU-hovedstæder allerede godt gang i spekulationerne om, hvem der får topposterne.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er i nogle sammenhænge blevet nævnt som et godt bud som ny kommissionsformand efter José Manuel Barroso.

Lissabontraktatens nye procedure for valg af kommissionens formand skal for første gang i brug i 2014.

Den giver parlamentet mere magt i valget - men stadig sammen med medlemslandene, der er samlet i rådet. Men præcis hvordan er stadig ikke helt afklaret.

* Her er, hvad Lissabontraktaten siger om valget af kommissionsformand:

- Under hensyntagen til valget til Europaparlamentet og efter passende høringer foreslår Det Europæiske Råd med kvalificeret flertal Europaparlamentet en kandidat til posten som formand for Kommissionen.

- Denne kandidat vælges af Europaparlamentet med et flertal af dets medlemmer.

- Hvis denne kandidat ikke opnår et sådant flertal, foreslår Det Europæiske Råd med kvalificeret flertal inden en måned en ny kandidat, der vælges af Europa-Parlamentet efter samme procedure.

* Der er valg til Europaparlamentet i samtlige EU's til den tid 28 medlemslande i perioden 5.-8. juni 2014.

* Den nuværende kommissionsformand Barroso foreslog sidste år, at hvert af de europæiske politiske partier forud for parlamentsvalget skal nominere en kandidat til posten, så vælgerne på den måde kan involveres mere direkte i valget.

* Barrosokommissionens mandat udløber 31. oktober 2014.

* EU skal til næste år også vælge en ny EU-præsident, som afløser for Herman Van Rompuy, hvis mandat udløber 30. november 2014.

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip