Samarbejde hjælper voldsramte børn Aarhus

Når et barn bliver udsat for overgreb, voldeligt eller seksuelt, er det altafgørende, at overgrebet stoppes. Men også efterspillet - undersøgelse, afhøring og sikring af spor - kan være så voldsomt, at det alene kan opleves som overgreb. Derfor skal de nødvendige procedurer ske med så meget hensynstagen til barnet og familien som muligt. Modellen for det er fundet i Aarhus med Center for Børn udsat for Overgreb (CBO), der er et samarbejde mellem Institut for Retsmedicin på Aarhus Universitet, Østjyllands Politi og Aarhus Universitetshospital. Centeret kan nu markere fem års jubilæum, foreløbig som det eneste sted i Danmark.

Grundtanken bag etableringen af centret, der ligger i forbindelse med Institut for Retsmedicin på universitetshospitalet i Skejby, er at sætte barnet i fokus og sikre, at det ikke bliver kastet rundt mellem de forskellige myndigheder. Det har stor betydning, at barnet ikke oplever indsatsen som et nyt overgreb.

- Retsmedicineren er ofte den første læge, som barnet møder efter et formodet overgreb. For at skåne barnet og samtidig udføre den væsentlig opgave at sikre spor har det overordentlig betydning, at undersøgelsen sker i trygge og professionelle rammer, som på CBO, fortæller Annie Vesterby, leder af Institut for Retsmedicin.

CBO fejrer torsdag sit fem års jubilæum med en konference på universitetshospitalet i Skejby med oplæg fra både interne og eksterne samarbejdspartnere og paneldebat om fremtiden for CBO.

 

Dagens Gossip