Samlet blå blok beder Corydon droppe Enhedslisten

Den kraftige opfordring følges op af et forholdsvist beskedent krav til regeringen om at fremrykke lettelser for erhvervslivet for en lille milliard kroner i stedet for at bruge »frirummet« i finanslovudspillet på øget offentligt forbrug sammen med Enhedslisten.

De fire partier anerkender dermed den økonomiske ramme, som ligger til grund for regeringens udspil i et forsøg på at vriste regeringen ud af armene på Enhedslisten. I kronikken opstiller de fire partiledere desuden fire såkaldte fokuspunkter for den kommende politiske sæson. Punkter, som alle flugter regeringens politiske dagsorden for folketingsåret.

»Drop Enhedslisten og lav aftaler med os. Vi er klar,« skriver de fire partiledere i Berlingske.

Det politiske forår bød på splittelse blandt de borgerlige partier om blandt andet folkeskolereformen. Nu er det lykkedes de fire partier i blå blok at samles om fire fokusområder, som ud over finansloven omfatter pejlemærker i forhold til kommende forhandlinger om klimalov, regulering af den finansielle sektor, reform af erhvervsskolerne og et nyt beskæftigelsessystem.

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, siger:

»Det er et tilbud til regeringen om at bryde et fastlåst sæsonmønster, siden regeringen trådte til, hvor man har lavet blå forlig om foråret og røde om efteråret. Det vil være et oplagt godt sted at starte at se på en fremrykning af de lempelser, der lå i vækstpakken. Pengene var tilsyneladende ikke til rådighed i foråret. Det er de nu«.

I forslaget til finanslov for 2014, som finansminister Bjarne Corydon (S) lagde frem i denne uge, er der en uspecificeret milliard, som forligspartierne i en aftale kan forhandle om. På spørgsmålet om, hvorvidt de borgerlige partier har andre krav, svarer Lars Løkke Rasmussen:

»Det er ikke sådan, at hvis Corydon ringer i morgen og fremrykker vækstpakkens lettelser, så har vi en, to, tre en finanslovsaftale. Men det vil være et rigtig, rigtig godt signal. Fra vores side er det et ærligt ment rækken-hånden-frem for at bryde det her sæsonmønster og holde Enhedslisten uden for indflydelse,« siger han og opfordrer regeringen til at »smede, mens jernet er varmt«.

Konkret er kravet til næste års finanslov, at regeringen fremrykker afgiftslettelser og kreditter for erhvervslivet for samlet 920 millioner kroner. Lettelser, som regeringen og oppositionen blev enige om i foråret som en del af vækstpakken, og som er aftalt til at træde i kraft i 2015. De fire partier foreslår, at man som et led i en finanslovsaftale fremrykker lettelserne, så de træder i kraft allerede ved det kommende årsskifte.

Den konservative leder Lars Barfoed tilføjer, at de enkelte partier også har andre ønsker til finansloven. Men hovedlinjerne i regeringens udspil har man accepteret som indgangsbillet for forhandlingerne.

»Konservative ønsker fortsat nulvækst frem til 2020, men det tror vi ikke, vi kommer igennem med i denne omgang. Vi må købe de parlamentariske vilkår, som er givet,« siger han og tilføjer om det nye sammenhold i blå blok:

»Vi er fire forskellige partier, og der vil også fremover være forskellige synspunkter, men kronikken er et udtryk for, at på de her fire områder har vi fundet fælles fodslag, og derfor vil vi også efter et valg kunne finde sammen om en fælles kurs for Danmark«.

Finansminister Bjarne Corydon tager positivt imod forhandlingsviljen, men understreger at der også er brug for at prioritere andre områder end lettelser for erhvervslivet.

»Men jeg er glad for, at der lægges op til samarbejde om nogle af de store forløb om erhvervsuddannelser og senere beskæftigelsessystemet. Så må vi konkret se, hvad vi kan blive enige om ved forhandlingsbordet, det er der, vi vil teste, hvor stor viljen reelt er,« siger finansministeren.

Med to år til næste valg vil en finanslov med Enhedslisten forværre forhandlingsklimaet i forbindelse med fremtidige reformer, advarer Lars Løkke Rasmussen:

»Hvis regeringen sidder denne invitation overhørig og vælger Enhedslisten, selv om vi viser os konstruktive, så er det et signal om, at regeringen er ved at varme op til et folketingsvalg. Så handler det om at bygge bro til sit eget bagland og parlamentariske grundlag og sætte sig på hænderne og vente på valget. Og det vil være trist,« siger han.

 

Dagens Gossip