Sandy er ovre: Nu skal Obama vise ledelse

Selvfølgelig tænker de to præsidentkandidater, Barack Obama og Mitt Romney, på valgkampen, også midt i katastrofen. Det ved mange amerikanere godt. Men det er en anden rolle, de forventes at spille nu.

Det siger lektor Jørn Brøndal fra Center for Amerikanske Studier på Odense Universitet.

- Præsidenten skal ikke ud at kapre stemmer, men i stedet træde i karakter som statsmand og vise sympati for ofrene, vise at han har tjek på situationen og vise, at beredskabet er klart, siger Jørn Brøndal.

I 2005 gik det frygteligt galt for tidligere præsident George Bush, da han blev konfronteret med orkanen Katharina, og New Orleans blev ødelagt.

- Det viste sig, at hans beredskabschef, Michael Brown, ikke var klar til at tage sig af katastrofen, og Bush selv var sen til at tage ud at besøge ofrene for katastrofen.

Det har alle lært af.

Ifølge Jørn Brøndal er det en fordel, at Obama kan vise ledelse, for i en krisesituation er der tendens til, at nationen samler sig om præsidenten.

- Og han har gjort det i sådan et omfang, at en politisk modstander, den republikanske guvernør i New Jersey, Chris Christie, har været ude at rose Obama for sin hidtidige måde at håndtere krisen på, siger han.

Men orkanen Sandy og katastrofen giver også muligheder for Mitt Romney, fordi et af hans store problemer i valgkampen har været, at han er blevet portrætteret som den kolde, kyniske finanskapitalist.

- Det har været svært at finde hans menneskelige kvaliteter. Her har han en chance. Han skal holde sig i baggrunden, men samtidig vise sympati og empati for ofrene for katastrofen. Men han er nødt til at holde sig i baggrunden, siger han.

Spørgsmålet er, om katastrofen giver pote for nogen af kandidaterne.

- Det her er en opdelt nation. Et af de karakteristiske ting ved valget er, at det ser ud til, at mange vælgere allerede har besluttet sig. At gruppen af midtervælgere, der svinger mellem de to kandidater er forholdsvis lille i år. Det mener mange iagttagere.

Holder det stik, så er der nok grænser for, hvor meget katastrofen vil rykke i det overordnede stemmemønster, vurderer han.

- Men udstråler Obama den rigtige ro og medfølelse, så nogen kommer i tanke om, at det også er ham, der gjorde det af med Osama bin Laden. Så kan det godt være, at det er til fordel for ham. Men jeg tror, at man skal passe på ikke at overdrive effekten.

 

Dagens Gossip