SAS-spareplan under EUs lup

Er den omfattende spareplan, som luftfartsselskabet SAS er midt i, bygget op omkring ulovlig statsstøtte?

EU-Kommissionen vil nu undersøge, om den garanti, det skandinaviske luftfartsselskab fik i forbindelse med den dramatiske spareplan i november sidste år, er ulovlig, fordi det var de største ejere - Danmark, Norge og Sverige - der gav garantien.

For at give yderligere kreditter til det skrantende luftfartsselskab krævede bankerne både skrappe spareplaner og garantier fra de tre hovedaktionærer for omkring tre milliarder kroner. Men kommissionen er i tvivl om, hvorvidt garantien er givet på markedsvilkår.

- EU-Kommissionen har indledt en dybdegående undersøgelse for at kontrollere, om en offentlig garanti, som Sverige og Danmark gav Scandinavian Airlines (SAS) i 2012, stemmer overens med EU-reglerne for statsstøtte, skriver kommissionen.

Kommissionen har også undersøgt anden støtte, som tidligere er givet til SAS. Det er støtte fra hovedaktionærerne, som SAS fik tilbage i 2009, 2010 og 2012, og man er kommet frem til, at der ikke var noget at komme efter her.

De største aktionærer i SAS er Sverige, der ejer 21,4 procent, samt Danmark og Norge, der hver ejer 14,3 procent af luftfartsselskabet.

SAS har været i store finansielle problemer gennem flere år, og sidste år satte man en omfattende spareplan i værk, der skulle få selskabet på vingerne igen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip