SAS-topchef afviser lavpristanke

Endnu engang skal flyselskabet SAS igennem en hård spareplan, som betyder farvel til medarbejdere og mindre i løn til de ansatte. Men kunderne vil ikke mærke forskel, når de flyver med SAS, siger koncernchef Rickard Gustafson i et interview.

Skal SAS til at være et lavprisselskab?

- SAS vil fortsat være et ruteselskab. Vi vil have det bedste rutenetværk til og fra Skandinavien og de bedste flytider. Det står fast, siger koncernchefen.

- Vi indser dog, at med 60-70 procent af indtægterne kommer fra ruter, hvor vi konkurrerer med et eller flere lavprisselskaber. Derfor skal vi tilpasse vores omkostninger. Vi kan ikke have en dyrere administration end konkurrenten, vi kan ikke have dyrere pensionsvilkår end konkurrenten og så videre, tilføjer han.

Hvad er det kunderne kan få hos SAS, som de ikke kan få hos et lavprisselskab?

- SAS vil fortsat være det selskab, som tilbyder det absolut bedste netværk, og vi bliver ved med at have de bedste frekvenser. Vi vil fortsat stræbe efter at være det punktligste og mest pålidelige flyselskab.

Hvor tæt har SAS været tæt på konkurs?

- SAS står i en alvorlig situation. Vi har behov for at sikre vores finansielle beredskab og få kreditfaciliteten på plads, for det er en forudsætning for vores virksomhed. Og jeg er glad for, at vi har muligheden for det nu, siger Rickard Gustafson.

Har I fået forhåndstilkendegivelse fra personalet, om de ser velvilligt på den markante lønnedgang?

- Der vil jeg være lidt forsigtig med at udtale mig om. Jeg har haft mange diskussioner med fagforeningerne. De har været seriøse. Men medarbejderne har ikke haft mulighed for at tage stilling før i dag. Nu begynder forhandlingerne,

Hvad sker der, hvis aftalen ikke kommer i hus?

- Vi har et bestyrelsesmøde på søndag. Der har vi en idé, om den nye kollektivaftale har en chance. Vores ejere og banker bakker op om os, men de kræver, at spareplanen gennemføres fuldt ud. Hvis vi ikke klarer det, så har vi ingen kredit, og så står vi i en meget, meget svær situation.

Eksisterer SAS som et selvstændigt selskab om tre år?

- Planen bygger på, at SAS skal stå på egen ben og tjene penge. Hvilken ejerkonstellation det eventuelt bliver til, vil jeg ikke spekulere i. Min opgave er at få SAS igennem denne svære periode og få et stabilt grundlag igen.

Er det her den sidste spareplan?

- Det her er vores final call. Vi er helt overbeviste om, at hvis vi kan gennemføre planen, har vi en god konkurrencebase og kan skabe andre og bedre forhold for selskabet. Det her skal skabe det rette fundament for SAS til at kunne kunne tjene penge, siger han.

 

Dagens Gossip