Schindlers liste til salg på nettet

Listen, som rummer navnene på 801 jødiske arbejdere på Schindlers emaljevarefabrik, er blevet sat til salg på den amerikanske auktionshjemmeside eBay til en minimumspris på tre millioner dollar, godt 17 millioner kroner.

Salget formidles af hjemmesiden momentsintime.com, der handler med autografer og historiske dokumenter. Indehaver Gary Zimet fortæller til AFP, at den anonyme israelske sælger købte listen af en nevø til Schindlers højre hånd, Izthak Stern, som en investering for tre år siden.

»Det er ekstremt sjældent, at et dokument af denne historiske betydning kommer på markedet,« siger Gary Zimet til avisen New York Post, som skriver, at sælgeren håber at få fem millioner dollar for listen.

For millionerne får man 14 maskinskrevne sider med navne, fødselsdag og professioner på 801 jødiske mænd, som arbejdede på Schindlers fabrik. Listen er dateret 18. april 1945, mindre end en måned før afslutningen på krigen.

Oskar Schindler reddede omkring 1.200 jøder fra gaskamrene ved at bruge dem som tvangsarbejdere på sin fabrik i det nuværende Tjekkiet. Her kæmpede han mod gentagne forsøg på at få arbejderne transporteret til udryddelseslejre. Inden sin død i 1974 fik Schindler den israelske hædersbevisning »Retfærdige blandt nationerne« og er - som det eneste medlem af det tyske nazistparti - begravet på Zions Bjerg i Jerusalem.

Historien om Schindlers liste er genstand for både en roman og en spillefilm. Sidstnævnte, instrueret af Stephen Spielberg og med Liam Neeson i hovedrollen som Schindler, vandt en Oscar for bedste film i 1994.

 

Dagens Gossip