Sclerose-børn får diagnose for sent

29/05/2013 10:52

Newspaq

Nyheder

Mest læste i dag

Kun ganske få danske børn og unge får i dag diagnosen sclerose. Men nu viser en ny undersøgelse foretaget af Megafon for Scleroseforeningen, at 15 procent af foreningens medlemmer mener, at deres sygdom brød ud allerede i barndommen.

Det kan man godt nikke genkendende til i Scleroseforeningen.

- Det bekræfter den oplevelse, når jeg møder især vores yngre medlemmer, siger direktør Mette Bryde Lund og forsætter:

- Konsekvensen er formentligt, at de får et mere aggressivt sygdomsforløb, fordi de ikke får den rette behandling.

Internationale eksperter vurderer ifølge Scleroseforeningen, at mellem 3 og 10 procent af sclerosepatienter får sygdommen, mens de er børn. Hvis det passer, burde der diagnosticeres mellem 20 og 70 børn i Danmark om året.

Men ifølge Skleroseregistret er der lige nu kun 24 skleroseramte under 18 år i behandling.

Der er ikke nogen tvivl om, at antallet af diagnosticerede er for lavt, mener ledende overlæge ved Dansk Multipel Sclerose på Rigshospitalet Per Soelberg Sørensen.

- Der er jo ikke registreret så forfærdelig mange børn og helt unge med sklerose i Danmark, men sandheden ligger nok imellem dem, der er registreret, og hvad den her undersøgelse viser, siger han og fortæller, at mellem 5 og 10 danske børn får diagnosen hvert år.

En af grundene til underdiagnosticeringen kan ifølge Per Soelberg Sørensen være, at mange symptomer - som for eksempel uforklarlig træthed - bliver forvekslet med andre børnesygdomme.

Men en hurtig diagnose gør en stor forskel, siger overlægen.

- Jo tidligere man begynder en behandling, desto mere ser det ud til, at behandlingen har en langtidseffekt, siger han.

Scleroseforeningen vil til efteråret invitere neurologer og børnelæger til en konference om sclerosediagnosticering af børn og unge.

/ritzau/