SDU-forskere kortlægger fuglesang i 3D

For de fleste dyrearter gælder, at kommunikation ved hjælp af lyd er en fundamental betingelse for egen og artens overlevelse. Så når fugle synger, har sangen en række forskellige formål som blandt andet artsidentifikation, territoriefastholdelse, tiltrækning af mage og faresignalering.

I lighed med mennesker lærer fugleunger at bruge deres stemmer ved at efterligne de voksne individers lyd, på samme måde som børn imiterer forældre, når de lærer at tale. Når sangfugles lyde er så mangeartede, komplekse og højt specialiserede, skyldes det især fuglenes stemmeorgan den såkaldte syrinx, hvis anatomi ph.d. Coen Elemans fra Biologisk Institut ved Syddansk Univrsitet sammen med sin internationale forskningsgruppe nu beskriver ned i mindste detalje.

Klar til næste skridt

- Især sangfugle er virtuoser inden for stemmekommunikation, siger Coen Elemans og uddyber:

- Mange af fuglenes lyde er superhurtige. Dyrene har flere stemmebånd, og kan lave to forskellige lyde på samme tid. De kan adskille frekvens og lydstyrke, når de synger - og så kan fuglene oven i købet gøre det hele, mens de er i konstant bevægelse, siger Coen Elemans og tilføjer med et grin:

- Man kan jo forestille sig en orkestermusiker, der spiller på sit instrument og danser samtidig.

Den store udfordring for den hollandskfødte forsker og han kolleger bliver nu at afdække, præcis hvordan sangfuglenes indviklede og højt specialiserede stemme-instrument fungerer.

 

Dagens Gossip