Se billederne: Ét forsøg til at bjærge Costa Concordia

Det 114.000 ton tunge skib, der har ligget delvist under vand ud for øen Giglio siden ulykken, vil ifølge Reuters blive rullet over på undersøiske platforme, mens myndighederne leder efter ligene af de to personer med undervandskameraer på havbunden og inde i skibet.

Dykkere har pumpet omkring 18.000 ton cement ind i sække under skibet for at forhindre, at det brækker over i operationen, der indtil videre har kostet 4,5 milliarder kroner. Et af de involverede forsikringsselskaber vurderer, at det samlede beløb kan ende på 6,2 milliarder kroner.

Bjærgningseksperter forventer, at man kun får ét forsøg. Hvis man ikke kan rejse det op i første forsøg, så er der stor risiko for, at skibet vil tippe over og aldrig vil komme op igen.

Nick Sloane, en rutineret bjærgningsekspert fra Sydafrika, der med sine mange års erfaringer med skibsvrag rundt omkring i verden har det overordnede ansvar for bjærgningsaktionen, siger til Reuters:

»Vi har fået identificeret samtlige risici, der er ved det forliste skib, og vi er nu klar til at bjærgningen. Det er nemlig nu eller aldrig, da skroget bliver svagere og svagere, og det er ikke sikkert, at det klarer endnu en vinter under vandet,« siger han.

Når skibet engang er hævet, vil det blive bugseret til ophugning.

Ulykken skete, da det 290 meter lange og 38 meter brede skib sejlede for tæt på øen og ramte nogle klipper under vandet.

Ombord på ulykkestidspunktet var 4.200 personer. 32 personer mistede livet i det mørke og vinterkolde vand.

Fire besætningsmedlemmer fra Costa Concordia og en ansat fra selskabet Costa Cruises blev i juli idømt fængselsstraffe for deres rolle i ulykken. Skibets kaptajn, Francesco Schettino, er fortsat anklaget for manddrab og for at have forladt skibet, før alle passagerer og besætningsmedlemmer var blevet reddet.

Ifølge den oprindelige plan skulle bjærgningen af Costa Concordia allerede være i gang klokken seks mandag morgen. Men dårligt vejr har udsat arbejdet til klokken otte.

 

Dagens Gossip