Se de vilde billeder: Sjældent vejrfænomen rammer Danmark

Det er relativt sjældent, at så store skypumper kan ses i Danmark. Men det sker, når de helt rigtige forhold er til det, forklarer DMI’s vagtchef Frank Nielsen.

- Det sker for eksempel, når der er et område uden så meget blæst, der møder et område med mere blæst. Fænomenet opstår ofte over varmt farvand, siger Frank Nielsen til Dagens.dk.

I dag har der været byger over Kattegat og ikke så meget vind, hvilket har givet gode forhold til de skypumper, som borgerne har set over havet.

Frank Nielsen fortæller, at skypumper i Danmark formentlig opstår oftere, end man tidligere har troet, og da smartphones nu er opfundet, får Dansk Meteorologisk Institut desuden oftere billeder tilsendt af fænomenet.

En dansk skypumpe lever sjældent mere end 10 minutter. Normalt bliver skypumpers kraft målt på en skala fra nul til fem, hvor nul er den absolut mildeste udgave.

- De skypumper, vi ser herhjemme, kan nok ikke engang rigtigt siges at være af styrke nul. Men de kan nu godt knække nogle træer og vælte et par trampoliner, hvis de kommer ind over land, siger Frank Nielsen.

Dog har der gennem tiden været danske eksempler på voldsomme skypumper, der formåede at smadre hele husgavle, fortæller vagtchefen.

 

Dagens Gossip