Se hvordan du flyver et jagerfly med 2495 km/t

Skrevet af Mikkel Lysgaard

18/06/2014
Normalt flyver de gennem luften med Mach 2.0 eller oversat til noget alle forstår - 2495 km/t. Knap så hurtigt går det midt i Københavns centrum på Højbro Plads, hvor nysgerrige danskere selv kan sætte sig ind i en simulator og flyve en Eurofighter Typhoon. Valg af nyt jagerfly Det velkendte jagerfly F16 skal pensioneres, og derfor skal der vælges en ny flytype til det danske luftvåben. “Vi har valgt at stille en flysimulator op på Højbro Plads for at skabe en debat i Danmark om kampfly. Det er en god mulighed for at en almindelig dansker simpelthen kan prøve at flyve i en Eurofighter,” fortæller Lars Jørgensen, salgschef for Eurofitghter Danmark. Eurofighter Typhoon er et af de kampfly, der er med i konkurrencen, når Danmark næste år skal beslutte, hvilket fly der skal afløse F16-jageren, or dermed også hvordan de budgetterede op mod 30 milliarder kroner til flyindkøb bruges bedst. Simulator bruges af rigtige jagerpiloter Nysgerrige kan prøve en tur i en Eurofighter Typhoon simulator, der normalt bruges af de professionelle jagerpiloter til at træne og øve missioner de måske skal udføre i den virkelige verden. “Det er noget helt andet end at sidde ved en computer. Med alle knapperne og sådan. Det er helt surrealistisk. Det er total vildt,” fortæller Rasmus Buhl, som er en af de danskere, der har prøvet simulatoren.

Mest læste i dag

Normalt flyver de gennem luften med Mach 2.0 eller oversat til noget alle forstår - 2495 km/t. Knap så hurtigt går det midt i Københavns centrum på Højbro Plads, hvor nysgerrige danskere selv kan sætte sig ind i en simulator og flyve en Eurofighter Typhoon.

Valg af nyt jagerfly
Det velkendte jagerfly F16 skal pensioneres, og derfor skal der vælges en ny flytype til det danske luftvåben.

“Vi har valgt at stille en flysimulator op på Højbro Plads for at skabe en debat i Danmark om kampfly. Det er en god mulighed for at en almindelig dansker simpelthen kan prøve at flyve i en Eurofighter,” fortæller Lars Jørgensen, salgschef for Eurofitghter Danmark.

Eurofighter Typhoon er et af de kampfly, der er med i konkurrencen, når Danmark næste år skal beslutte, hvilket fly der skal afløse F16-jageren, or dermed også hvordan de budgetterede op mod 30 milliarder kroner til flyindkøb bruges bedst.

Simulator bruges af rigtige jagerpiloter
Nysgerrige kan prøve en tur i en Eurofighter Typhoon simulator, der normalt bruges af de professionelle jagerpiloter til at træne og øve missioner de måske skal udføre i den virkelige verden.

“Det er noget helt andet end at sidde ved en computer. Med alle knapperne og sådan. Det er helt surrealistisk. Det er total vildt,” fortæller Rasmus Buhl, som er en af de danskere, der har prøvet simulatoren.