Se hvorfor du bliver så afhængig af Facebook

Vi skal tilsyneladende hele tiden 'lige' det ene eller det andet på nettet. Selv når vi har allermest travlt, kan vi ikke lade være.

Men hvorfor bliver vi mennesker så nemt afhængige af sociale medier som Facebook, Twitter eller endda bare nyheder? Selvfølgelig har vi en trang til at få nyheder, men vores behov er vel steget markant, hvis man tænker på før i tiden?

Ifølge Malene Charlotte Larsen, som har skrevet en ph.d.-afhandling om unge og sociale netværk og nu er adjunkt ved Institut for Kommunikation på Aalborg Universitet, skal man først overveje, hvad afhængighed egentlig er. Det skriver Videnskab.dk.

»For de fleste kan i virkeligheden godt lade være med at gå på nettet. Men det er tilgængeligt, derfor gør vi det. Det er blevet en vane, en del af det vi bare gør, som at tænde for kaffemaskinen om morgenen,« fortæller Malene Charlotte Larsen.

Hvis vi tog internettet fra de unge, ville de helt sikkert savne det, vurderer hun. Men de fleste af os ville også savne kaffen om morgenen, hvis vi var løbet tør, eller vores kæreste hvis han eller hun var ude at rejse. Der er mange handlinger, der er blevet så integreret i vores hverdagspraksis, at vi savner dem, når de ikke er mulige.

»Hvis vi er afhængige af noget, er det ikke selve teknologien, men vores venner,« siger hun.

Læs også hos Videnskab.dk: Facebook øger selvrespekten

Det er altså vennerne, som får os til at klikke ind på Facebook eller et af de andre sociale netværk, ikke teknologien i sig selv. Og det er ikke noget nyt, for vi har altid haft behov for social kontakt. Før i tiden var det bare sværere og mindre synligt. Nettet har gjort det muligt og nemt hele tiden at være opdateret i hinandens liv, og her udstilles vores sociale behov også i højere grad.

Malene Charlotte Larsen understreger, at kommunikationen over nettet ikke ændrer på de nære relationer:

»Kontakten over nettet går ikke væk fra den tid, vi bruger på samvær ansigt til ansigt. De er blot et supplement. Man har simpelt hen hele tiden hinanden med,« siger hun.

Læs også hos Videnskab.dk: Internettet ændrer din hjerne

Malene Charlotte Larsen fortæller, at aktiviteten på nettet stiger, når vi har allermest travlt. For eksempel kan man se ekstra aktivitet på Facebook i eksamensperioder, fordi det netop er i sådanne perioder, at vi sidder meget alene. Over nettet kan man nemt bevare kontakten og involvere andre i, hvad man laver, selvom man ikke er sammen.

 

Dagens Gossip