Senatet når budgetaftale i 11. time

Et månedlangt forhandlingsdrama om USA's skrantende budgetter nåede nytårsaften sit foreløbige klimaks i Washington.

Blot få timer før nytår blev der ifølge flere internationale medier indgået et kompromis mellem Demokraterne og Republikanerne i Senatet.

Aftalen blev kort efter officielt godkendt ved afstemning af Senatet. Repræsentanternes Hus mangler dog fortsat at godkende planen, men det forventes, at den kommer til afstemning tirsdag, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Aftalen skal afbøde de værste følgevirkninger af den såkaldte økonomiske "afgrund", som har truet med trække verdens største økonomi i recession med en chok-cocktail af automatiske skattestigninger og nedskæringer fra 1. januar.

Kompromisset mellem partierne indeholder to måneders udsættelse af barske besparelser på de offentlige budgetter, som ellers ville træde i kraft ved årsskiftet, fortæller en kilde i præsident Obamas administration til Reuters.

Ifølge nyhedsbureauet AFP vil aftalen medføre skattestigninger for de rigeste husholdninger i USA, som tjener 450.000 dollar og derover om året. Det svarer til mere end 2,5 millioner danske kroner.

Resten af amerikanerne, hvilket er langt størstedelen af befolkningen, kan tilsyneladende ånde lettet op. De slipper for de skattestigninger, som ellers ville være gældende fra årsskiftet.

Vicepræsident Joe Biden ankom kort efter klokken 21 nytårsaften, hvilket er klokken 3 dansk tid nytårsnat, til Capitol Hill i Washington for at orientere sine partifæller om den aftale, som han har strikket sammen med sin gamle ven, toprepublikaneren Mitch McConnell.

McConnell, republikansk minoritetsleder i Senatet, sagde nytårsaftensdag, at Senatet ikke bør tøve med at vedtage skatteaftalerne.

Men foruden Senatet skal aftalen også stemmes gennem det andet kammer i USA's Kongres, Repræsentanternes Hus, for at blive til virkelighed. Her sidder Republikanerne på flertallet.

De tager stilling til aftaleteksten nytårsdag, og en afstemning ventes i løbet af en eller to dage, skriver Washington Post.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip