Senatorer kræver svar om overvågning

Kravet kommer i kølvandet på afsløringen af, at NSA og forbundspolitiet FBI siden 2007 har haft direkte adgang til serverne hos nogle af verdens største teknologigiganter - blandt andet Microsoft, Yahoo, Google, Facebook og Apple.

Senatorerne, der både tæller demokrater og republikanere, udtrykker bekymring i forhold til privatlivets fred, og de mener, at afsløringerne er med til at svække borgernes tillid til myndighederne.

Afsløringen har vakt stort postyr i USA. Amerikanske politikere kræver en revision af de antiterrorlove, som gennem flere år har givet efterretningstjenesterne øget mulighed for at kigge og lytte med under stadig løsere kontrol.

James Clapper bekræftede forleden for første gang, at overvågningsprogrammet, der går under kodenavnet PRISM, findes, da han nævnte det ved navn. Han understregede, at PRISM er lovligt, at det rent faktisk har afværget trusler mod USA, fordi myndighederne i tide fik oplysninger om ulovligheder, og at det ikke er rettet mod amerikanske statsborgere.

Whistlebloweren Edward Snowden, der formodes at befinde sig i Moskva i øjeblikket, spiller en central rolle i sagen. Han står bag flere lækager om NSAs arbejdsmetoder. De amerikanske myndigheder har eftersøgt Snowden, der - siden de kontroversielle og hemmelighedsstemplede informationer blev bragt i The Guardian og Washington Post - gik i eksil i Hong Kong og nu opholder sig i Rusland.

 

Dagens Gossip