Retten til et seniorjob er en af de store årsager til, at mange HK'ere har valgt at blive i efterlønsordningen frem for at få den skattefri udbetaling af kontingentet.
Det viser en medlemsundersøgelse om efterlønnen, som HK's a-kasse har gennemført.
30 procent svarer, at de er i ordningen på grund af "muligheden for at komme i seniorjob, hvis jeg skulle blive ledig i en sen alder".
- Det er jo ikke nogen hemmelighed, at bliver man først ledig, når man er oppe i 50'erne, kan det være rigtig svært at finde job igen, inden dagpengeretten ryger. Her kommer seniorjobordningen som en god forsikring, siger Mette Kindberg, formand for HK's a-kasse.
Men langt de fleste af de skattefri efterlønskroner går ikke til forbrug, viser undersøgelsen.
47 procent svarer, at de vil sætte pengene i banken, afbetale gæld eller indbetale på en rate- eller kapitalpension. 30 procent svarer, at de vil bruge pengene på håndværkere, købe forbrugsgoder, rejse eller bruge pengene i den daglige husholdning.
22 procent svarer, at de både vil spare op og afsætte penge til forbrug.
- Selv om jeg godt kunne ønske mig, at flere ville bruge penge, så vi kunne skabe nogle flere job, kan jeg altså ikke fortænke medlemmerne i at behandle deres penge med fornuft, siger Mette Kindberg.
Undersøgelsen viser endvidere, at stort set ingen har fortrudt deres valg her to en halv måned, efter at muligheden for at framelde sig efterlønnen løb ud.
Bare 0,8 procent har fortrudt, at de blev i ordningen, mens lidt flere - 1,9 procent har fortrudt, at de droppede efterlønnen.
Seniorjob er en ordning for ledige medlemmer af efterlønsordningen, der mister retten til dagpenge på et tidspunkt, hvor de har fem år eller mindre til, at de når efterlønsalderen.
Kommunen er forpligtet til at finde et seniorjob. Løn- og arbejdsvilkår skal være overenskomstmæssige - eller de løn- og arbejdsvilkår der gælder for tilsvarende arbejde.
/Ritzau/