Serbien og Kosovo på vej i EU

De seneste måneders normalisering af forholdet mellem Serbien og Kosovo ser nu ud til at blive belønnet af EU.

EU-landenes europaministre ventes på deres møde tirsdag i Luxembourg at enes om at give Serbien, der har været formel EU-kandidat siden marts sidste år, en dato for, hvornår man tager hul på de konkrete optagelsesforhandlinger.

Samtidig ventes EU at love at indgå en stabiliserings- og associeringsaftale med den tidligere serbiske republik Kosovo. Formentlig med samme startdato som åbningen af de serbiske forhandlinger.

Sådan en aftale er formel forløber for forhandlinger om egentligt EU-medlemskab.

I Kosovos tilfælde kræver det lidt ekstra diplomatiske krumspring at lave aftalen, fordi den normalt indgås med et land. Men fem EU-lande - Grækenland, Cypern, Spanien, Slovakiet og Rumænien - anerkender stadig ikke Kosovos selvstændighed.

Europaminister Nicolai Wammen (S) siger forud for tirsdagens møde, at han håber, aftalen falder i hak på baggrund af den seneste tids "meget store og vigtige fremskridt mellem Serbien og Kosovo".

- Et blødende sår i Europa kan nu blive helet, og de to lande kan nu normalisere deres forhold. De har leveret varen - det, vi har bedt om fra EU's side.

- Vi mener fra dansk side, at det så også er vigtigt, at EU sender positive signaler, ved at man hurtigst muligt kan begynde optagelsesforhandlinger med Serbien, og at vi også kan tage de næste skridt for så vidt angår Kosovo.

Ifølge EU-diplomater i Luxembourg er det væsentligste omdrejningspunkt omkring forhandlingsbordet tirsdag selve datoen for forhandlingernes åbning.

En del lande mener, at det kan ske til oktober, umiddelbart efter at EU-Kommissionen kommer med sine årlige fremskridtsrapporter for EU's kandidat- og ansøgerlande.

Tyskland fører an blandt dem, der foretrækker et par måneders forsinkelse for at få bedre tid til at vurdere situationen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip