Seriøs hollænder vil lede eurogruppen

11 uger som finansminister i Holland er den eneste finanspolitiske erfaring, 46-årige Jeroen Dijsselbloem har med sig, når han mandag aften med al sandsynlighed bliver valgt som eurogruppens nye chef.

Fra flere sider lyder der kritik af, at eurogruppen skal ledes af en novice midt i krisen. Men Dijsselbloem er efter eget udsagn helt klar over, hvad der kræves af en finanspolitiker. Han beskriver sig selv som "den omvendte julemand".

- Mit job er at sikre, at der ikke bliver delt nogen gaver ud, men at alle i stedet betaler til tiden, sagde Dijsselbloem i december til den hollandske avis De Volkskrant om sin post som finansminister.

Indtil udnævnelsen som finansminister var han et forholdsvis ubeskrevet blad. Han har læst landbrugs- og virksomhedsøkonomi og har som politiker spillet en tilbagetrukket strategisk rolle i det hollandske arbejderparti.

Da Dijsselbloem fredag mødtes med den afgående eurochef, Luxembourgs premierminister, Jean-Claude Juncker, takkede han da også Juncker for "alle de råd, han har givet mig som en nybegynder i denne finansverden".

Når valget alligevel er faldet på den grønne Dijsselbloem, lyder en udbredt forklaring, at han er en lappeløsning, fordi han er socialdemokrat som franskmændene og tilhænger af en streng sparepolitik som tyskerne.

Hjemme i Holland kalder finansavisen Financieele Dagblad ham for "en dygtig strateg", mens avisen Trouw betegner ham som "en sympatisk mand bag en stiv maske".

Det stemmer godt overens med vennen og partifællen Straf Deplas beskrivelse:

- Han er en elskværdig mand privat, men han er altid meget seriøs, når han arbejder, siger Depla til nyhedsbureauet AFP.

Udover sin strenge facon, er Dijsselbloem også kendt for at gå pragmatisk til værks. Som da han i december lovede, at han vil hjælpe de græske skattemyndigheder ved at give dem informationer om de græske luksusyachter, der ligger i de hollandske havne.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip