Sex er andet end en udløsning

Sex er godt, men hvorfor tager det så lang tid?

En bruger på Videnskab.dk har stillet spørgsmålet, fordi han mener, det ville synes mere fornuftigt rent evolutionært, at det gik hurtigere.

“Hvis formålet med sex er at reproducere sig selv, hvorfor i alverden skal det så tage så lang tid? Ville det ikke være meget mere fornuftigt ud fra et evolutionært synspunkt, hvis man bare fik udløsning med det samme, og på den måde fik det overstået i en fart,” spørger han.

Læs også: Derfor er mænd med store maver bedre elskere

Svaret er, at mennesker er mere end biologiske automater.

Når sex generelt tager længere tid, handler det om alt det andet end selve udløsningen. Forspil, efterspil og alt det, der bare er sjovt.

“Det er som sådan ikke selve udløsningen, som bestemmer, hvor lang tid det tager. Det er alt det uden om. Og det udenom handler evolutionært om at øge chancen for, at hannen rent faktisk også kommer til at befrugte hunnens æg,” siger Trine Bilde fra Aarhus Universitet.

Og det er netop de sociale ritualer, der er forbundet med sex, som øger mandens chance for at befrugte kvinden. Det er kulturelle og sociale ritualer, man også ser andre steder i menneskelivet.

Læs også: Derfor er kvinder vilde med gamle mænd - og derfor vil mænd have en yngre model

“Tænk eksempelvis på et måltid mad. Det er jo viklet ind i sociale ritualer, som ligger langt uden for det biologisk nødvendige. Forestil dig, hvor lang tid en zebra ville overleve på savannen, hvis den brugte lige så lang tid på at spise, som vi gør ved et gennemsnitligt dansk sølvbryllup. På samme måde bruger vi meget længere tid på sex, end det er biologisk nødvendigt,” siger Christian Graugaard, som er seksualitetsforsker.

En anden grund er den biologiske, at kvinder altid kan være sikre på, at afkommet er deres, mens mænd - i hvert fald indtil blod- og DNA-testen kom frem - måtte stole på deres kvinde.

Når mænd investerer energi i at opfostre et barn, har han i evolutionær forstand brug for en forsikring for, at barnet er hans. Det kan et stærkt bånd med moderen være med til at sikre. Det bånd kan blandt andet komme via sex.

Læs også: 15 tanker alle kvinder tænker, når en fyr slikker hende

“Ved at monopolisere hunnen gennem en langvarig parring sikrer hannen sig, at afkommet bliver hans. Hvis en edderkoppehan sidder sammen med en edderkoppehun en hel dag, kan andre hanner jo ikke parre sig med hende. Monopolisering af hunnen er den altoverskyggende årsag til, at der findes så mange forskellige former for sextilpasninger i forbindelse med sex. Det kan for eksempel være at vogte hunnen efter parring, at fjerne sæd fra den forrige han, eller at overføre kemiske stoffer sammen med sæden, der nedsætter hunnens lyst til at parre sig igen. Alt afhængig af disse tilpasninger, kan sex tage kort eller meget lang tid,” siger Trine Bilde

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip