Sex, racisme og vold mod børn: Se børnebøgerne, danskerne elsker, men som andre måber over

Min veninde fik sig et chok, da hun en dag så en af mine bøger i bogreolen. Det var en bog, min mor og far i bedste mening gav mig, da jeg skulle være storesøster i starten af 90´erne. Bogen hedder “Sofie bliver storesøster”, og den er smæk fyldt med billeder af netop det; hvordan gør mor og far dig til storesøster…

- Er den til børn? Det var aldrig gået i Belgien, Storbritannien osv. osv., lød de overraskede kommentarer fra veninden, som er dansker, men har boet en stor del af sit liv udenlands.

Der kom en del lignende kommentarer, da hun smækkede et billede fra bogen op på Facebook for at vise sine ikke-danske venner, hvordan vi seksualunderviser små børn her i Danmark. I hvert fald, hvordan undertegnede blev det. Vi fik os et godt grind, men alvorligt talt synes jeg, det var rart at vide som barn, at det ikke var storken, der kom med brormand.

Sofie var blot en på listen over "forargende" bøger
Efterfølgende har jeg oplevet forargelse over bogen “Lille Sorte Sambo”, som i udgangspunktet er skotsk af oprindelse, men som mange danske børn også har hørt om. Da jeg boede i Sydafrika som udvekslingsstudent, var det tydeligt, at det ikke just var den bog, de fleste børn var blevet introduceret for i deres barndom - uanset om de var hvide eller sorte. Jeg er selv i tvivl om, om bogen overhovedet er tilladt i Sverige, hvor lignende bøger ofte vækker stor forargelse.

Måske er vi bare lidt skøre her i Danmark. Eller bare i min familie. Men mon de fleste af os alligevel ikke er blevet introduceret for mindst en af følgende bøger gennem vores unge år, uanset om vi tilhører generation-Jullerub-Færgeby eller den yngre genertation Teletubbies:

(Og har du i mellemtiden fået lyst til en højtlæsning, kan du gøre som 36.000 andre og se youtube-videoen nedenfor, som er en højtlæsning af den også omdiskuterede bog "Muldvarpen der ville vide, hvem der havde lavet lort på dens hoved").

 

Dagens Gossip