SF: Chikane mod betjente skal under lup

Det er ikke altid fred og idyl, politibetjente møder, når de tager uniformen af.

Ifølge Politiforbundet føler et stigende antal politibetjente sig chikaneret i deres fritid.

Seneste eksempel er en kvindelig betjent, der havde fri, som sent lørdag eftermiddag blev udsat for grov chikane af to mænd i Aarhus.

Men hjælpen til den kvindelige betjent - og andre betjente, der bliver udsat for chikane - kan være langt væk.

For som lovgivningen er skruet sammen i dag, er politibetjente kun beskyttet mod chikane som hån eller skældsord, når de er på arbejde.

Men når de har fri, er der ingen særlig beskyttelse af dem.

Formanden for Folketingets Retsudvalg, Karina Lorentzen (SF), er ikke afvisende over for at se nærmere på den nuværende lovgivning for at sikre bedre beskyttelse af landets betjente.

- Jeg kender ikke de juridiske argumenter for og imod, men jeg er i hvert fald indstillet på at kigge nærmere på det. Jeg synes, det er et forslag, som man kan overveje at gå videre med, siger Karina Lorentzen til Ritzau.

Hun henviser til, at Politiforbundet på nuværende tidspunkt er i gang med at kortlægge problemets omfang.

I samme ombæring opfordrer hun dem til også at registrere det, der ikke er strafbart i dag - eksempelvis overvågning og uønsket kontakt.

- Vi skal have et overblik over, hvordan det rent praktisk ser ud i den virkelige verden. Og så må vi overveje om, der skal ske noget på baggrund af det, siger retsformanden.

Næstformanden for Politiforbundet, Claus Hartmann, har tidligere udtalt til politiets fagmagasin, Dansk Politi, at de i forbindelse med kortlægningen er i kontakt med politikerne om en mulig lovændring.

Politiet har i dag ikke nedskrevne procedurer for, hvordan chikane skal håndteres, hvilket betyder, at de forskellige politikredse griber problematikken meget forskelligt an.

I Østjylland køres der eksempelvis nultolerance, hvilket har betydet, at antallet af sager er bragt ned fra i omegnen af 28 sager om måneden til i snit ni.

- For at komme problemet til livs, kræver det også en ledelse, der er opmærksom på problemet. Derfor opfordrer jeg andre kredse til at lade sig inspirere af Østjylland Politi, siger Karina Lorentzen.

Rigspolitiet har tidligere sagt, at man vil vurdere behovet for en national kortlægning af problemet - ligesom Politiforbundet altså er i gang med.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip