SF er klar til at straffe for landsforræderi

Skrevet af admin

14/01/2015

Mest læste i dag

Det er et kæmpe problem, at man endnu ikke har fået stillet nogen retsligt til ansvar for at have kæmpet for Islamisk Stat.

Det siger SF's retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt, der nu vil have undersøgt, om det er muligt at få "nyindrettet" straffeloven, så krigere kan blive dømt som landsforrædere ved danske domstole.

- Vi har set eksempler på, at folk er taget af sted flere gange, og det har jo ikke haft synlige konsekvenser for dem, siger hun.

- Det er afgørende, at vi får stillet nogen til ansvar for det, for der skal sendes et signal om, at det har konsekvenser, hvis man går i krig mod danske soldater for Islamisk Stat, og vi bliver nødt til at få undersøgt det spor, siger hun.

Straffelovrådet er på regeringens anbefaling i gang med at granske rækkevidden af de eksisterende paragraffer for at se på muligheden for at blive straffet for landsforræderi.

Det arbejde har justitsminister Mette Frederiksen (S) nu fremskyndet, ligesom hun også har sagt, at hun mener, IS-krigerne gør sig skyldige i landsforræderi.

Danmark har engageret sig i krigen mod Islamisk Stat - dog ikke i syrisk luftrum, men i nabolandet Irak, hvor danske piloter beskyder Islamisk Stats stillinger.

Det er anden gang, at diskussionen tages om muligheden for at bruge straffelovens gamle paragraffer om landsforræderi gennem kamp mod danske styrker.

Men sidste gang fejede regeringen oppositionens ønske om klarhed over spørgsmålet om landsforræderi af bordet, men nu er det altså med justitsministerens melding dukket op igen.

/ritzau/