SF-ønske fik overrasket Henrik Dam Kristensen fyret

Sådan forklarer Henrik Dam Kristensen selv den fyring, som han har fået af statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i ministerrokaden.

»Der er en situation, hvor SF har ønsket at få det her område, og så er der en kabale, der skal gå op, og så er det sådan. Så en kombination af det, og at der skal findes en ny gruppeformand er vel det, der gør, at jeg ikke længere er minister,« siger Henrik Dam Kristensen.

Statsministeren har bedt ham om at tage posten som formand for Socialdemokraternes folketingsgruppe, efter Henrik Sass Larsen (S) er blevet erhvervs- og vækstminister. Og Henrik Dam Kristensen ser ikke rokaden som en kritik af hans indsats i Transportministeriet.

»Nej, det gør jeg ikke. Jeg synes, det har været spændende at være transportminister, og jeg synes også, at jeg har håndteret de ting, der skal håndteres. Jeg ser det ikke som en kritik. Sådan er politik. Det går lidt op, og det går lidt ned, og der sker nogle ting ind imellem. Også noget uventet og overraskende,« siger Henrik Dam Kristensen.

Spørgsmål: Hvad sagde Helle Thorning-Schmidt til dig, da hun fortalte om rokaden?

»Hun bad mig først og fremmest om at varetage opgaven som gruppeformand«.

Spørgsmål: Har du lyst til det?

»Det er en vigtig post, som skal bestrides, og hvis gruppen vil det, så vil jeg meget gerne påtage mig opgaven med at være ny gruppeformand for Socialdemokratiet«.

Spørgsmål: Hvad kan du bidrage med på den post?

»Om ikke andet så kan jeg i hvert fald bidrage med noget erfaring,« siger Henrik Dam Kristensen, der både har været landbrugs- og fiskeriminister, fødevareminister, socialminister og senest transportminister.

Spørgsmål: Kunne du tænke dig at blive minister igen?

»Jeg har lært en ting i politik, og det er aldrig at sige aldrig. Men jeg har været minister i ni år sammenlagt, så jeg har aftjent min pligt som minister,« siger Henrik Dam Kristensen.

Den formentlig kommende gruppeformand fremhæver én ting, da han bliver spurgt til sine gerninger som transportminister.

»Der er en fuldstændig afgørende ting, som kommer til at forandre Danmark. Det er Togfonden, som betyder, at vi får elektrificeret togene i Danmark, og at vi får en timemodel mellem de største byer. Det betyder, at toget bliver et reelt alternativ til at køre i bil for tusindvis af mennesker,« siger Henrik Dam Kristensen.

Det bliver afgjort, om han bliver gruppeformand for Socialdemokraterne, ved næste gruppemøde, som formentlig bliver på mandag.

Pia Olsen Dyhr (SF) er ny transportminister.

 

Dagens Gossip