SF ønsker tal på døde talebanere

Opbakningen til at få indsigt i, hvor mange talebanere de danske kamptropper i Afghanistan har dræbt, vokser nu med støtte fra SF. Politiken skriver mandag, at både Radikale og Enhedslisten er klar til at afkræve forsvarsminister Nick Hækkerup (S) et sådant svar, og SFs stedfortrædende ordfører på området, Lisbeth Bech Poulsen (SF), er enig.

»Vi skal have en diskussion om indsatsen på et tidspunkt, og et tal som dette er jo rigtig nok også vigtigt i forhold til historieskrivningen. Men jeg mener ikke, at dette er det rigtige tidspunkt, og der er nogen særlig grund til at tage den diskussion lige nu, mens vi stadig har tropper i Afghanistan,« siger hun og påpeger, at et sådant tal kunne bringe danske tropper i fare, hvis det kommer ud i offentligheden.

Der er ifølge Berlingske Nyhedsbureaus oplysninger ingen andre lande, som selvstændigt offentliggør drabstal, ligesom det heller ikke bliver oplyst fra centralt hold i ISAF, de internationale koalitionsstyrker i Afghanistan.

Til Politiken oplyser unavngivne kilder i Forsvaret, at et estimeret drabstal kan ligger på over 1.000 talebanere.

Den oplysning ønsker Lisbeth Bech Poulsen dog ikke at kommentere. Hun er dog klar til at diskutere problemstillingen for lukkede døre i Udenrigspolitisk Nævn.

»Men det er vigtigt for SF at understrege, at succesen i den danske krigsindsats langt fra kun beror på, hvor mange talebankrigere, vi har nedkæmpet,« lyder det fra Lisbeth Bech Poulsen.

Den radikale forsvarsordfører, Zenia Stampe (R), kræver også at få indsigt i, hvor mange civile afghaneres liv, de danske tropper har på samvittigheden. Det er også et ønske fra SF.

»For mig er det en helt anden diskussion, når vi taler om civile, fordi vi har et klart ansvar for, at en krig ikke skal gå ud over civilbefolkningen,« siger Lisbeth Bech Poulsen.

Hun mener dog også, at et sådant tal først kan komme på tale, når Danmark ikke længere er til stede i landet.

Tilbagetrækningen af cirka 150 kampsoldater er i disse dage i fuld gang. Herefter vil kun enheder, som træner afghanerne i at løse sikkerhedsopgaver være tilbage i landet.

 

Dagens Gossip