Shell betaler over halv milliard til olieramt folk i Nigeria

Den britisk-hollandske oliegigant Shell er gået med til at betale 55 millioner pund (526 millioner kroner) til indbyggerne i et område af Nigerdeltaet i Nigeria.

Beløbet er kompensation for to tilfælde af oliespild i 2008, der fik store miljømæssige konsekvenser for området og dets beboere.

Kompensationen er den største udenomsretslige erstatning for et olieudslip nogensinde og en god nyhed for indbyggerne i det olierige Niger-delta, der regelmæssigt er blevet forurenet på grund af den mere eller mindre organiserede udvinding af olie.

Shell havde oprindeligt tilbudt en erstatning på 30 millioner pund, mens Bodo-folket i Nigeria havde krævet det tidobbelte beløb.

Betalingen fra Shell deles ifølge aftalen i to. 35 millioner pund bliver ligeligt fordelt mellem de 15.600 personer i Bodo-samfundet, hvilket vil sige 2200 pund (20.350 kroner) til hver.

De resterende 20 millioner pund bliver placeret i en fond, der skal gå til at bygge sundhedsklinikker og skoler i området, oplyser det britiske advokatfirma, der har repræsenteret Bodo-folket.

Igennem fem årtier har Nigeria været Afrikas største olieproducent, hvilket har haft kæmpemæssige omkostninger i Nigerdeltaet, der strækker sig fra Benin-floden i det sydlige Nigeria til Imo-floden i øst – et område på cirka 25.900 kvadratkilometer.

Deltaet har nogle af verdens største mangroveskove, hvor der lever flere end 150 forskellige fiskearter, søkøer og flodheste.

I perioden fra 1976 til 1996 forekom der i deltaet mere end 4600 olielækager, der tilsammen førte til udslip på mere end tre millioner tønder råolie.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip