Shells oliejagt ved Grønland kan ramme hvalerne i efteråret

Shell lægger nemlig lige nu sidste hånd på forberedelserne til en række seismiske undersøgelser i beskyttede havområder i Baffinbugten mellem Grønland og Canada. Kontroversielle målinger, som firmaet siger starter snarest og er færdige senest midt i oktober.

Men de stærkt støjende undersøgelser får nu hvaleksperter til at råbe vagt i gevær, skriver metroxpress. Heriblandt biolog Birgith Sloth, delegat for den danske stat i Hvalfangstkommissionen gennem flere år:

»Det er ganske forfærdeligt, for selv om vi ikke ved, hvor mange narhvaler der vil dø af støjen, så ved vi videnskabeligt, at nogle vil dø eller skades, for Shell planlægger at lave seismiske målinger lige midt ind i narhvalernes beskyttede føde- og spiseområder,« advarer hun.

Også seniorforsker ved Grønlands Naturinstitut Mads Peter Heide-Jørgensen, der har ansvar for overvågning af hvaler i Grønland, advarer. Han tilskriver 200 narhvalers pludselige død under isen i 2009 og 2010 i Baffinbugten massiv støj fra tidligere seismiske forstyrrelser.

»Man skal passe på og i hvert fald overvåge, hvad der sker med bestanden, men det har man valgt at se bort fra, så det er ikke nogen god situation,« beklager han ifølge metroxpress.

I Greenpeace håber man fortsat på, at grønlandske og danske politikere i løbet af august vil nå at forbyde Shells undersøgelser. EU’s miljøkomite og den franske oliegigant Total er blandt de, som advarer mod olieudvinding i Grønland.

BNB

 

Dagens Gossip